Leel-Őssy Gábor

2024.08.02. 19:45

Etikai eljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen a gyulai DK-alapító

Etikai eljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció alapító tagja, a párt gyulai önkormányzati képviselője – erősítette meg hírportálunknak a fürdővárosi politikus. Leel-Őssy Gábor a beadványához dokumentumokat is becsatolt, és megjelölte, hogy melyek azok a pontok, amelyekben álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc megszegte a párt alapszabályát, és végrehajtotta azokat dolgokat, amelyek egy párttaghoz méltatlanok.

Papp Gábor

Leel-Őssy Gábor már az idei választások előtt, illetve azt követően is jelezte, hogy a DK-ban olyan folyamatok indultak el, amelyek minden tekintetben visszavetik a pártot, illetve felvetette Gyurcsány Ferenc távozásának lehetőségét is.

Gyurcsány Ferenc, Leel-Őssy Gábor, etikai bizottság, DK
Leel-Őssy Gábor beadványt intézett az etikai bizottsághoz Gyurcsány Ferenc, mint a DK tagja ellen. Fotó: Bencsik Ádám-archív

Gyurcsány Ferenc ezt követően beadvánnyal élt, amelyben Leel-Őssy Gábor kizárását kérte a Demokratikus Koalíció etikai bizottságától. Július 12-én a grémium meghallgatta a gyulai politikust, aki 70 oldalas dokumentumot nyújtott át a bizottságnak, amelyben meglátása szerint mindent alátámasztott, amit korábban elmondott. Kérte a bizottságot, hogy cáfolják a megfogalmazottakat, illetve azt, hogy hallgassák meg, akiket megnevezett. Július 17-én az etikai bizottság levélben tájékoztatta, hogy a választókerületének tagjait arra kérik, hogy zárják ki Leel-Őssy Gábort a DK soraiból.

A politikusnak lehetősége van fellebbezni, ám – mint elmondta – faramuci a helyzet, hiszen ahhoz az elnökséghez kell ezt megtennie, amelynek nevében Gyurcsány Ferenc a kizárását kezdeményezte.

Megjelölte, hogy Gyurcsány Ferenc miképpen szegte meg az alapszabályt

– Virág elvtárs, ez az ítélet – utalt A tanú című filmre a DK alapítója. Leel-Őssy Gábor ennek ellenére megteszi a fellebbezést, de kérni fogja, hogy az országos etikai bizottság elé kerülhessen az ügy. Ezzel párhuzamosan beadványt intézett az etikai bizottsághoz Gyurcsány Ferenc, mint a DK tagja ellen, és megjelölte, hogy melyek azok a pontok, amelyekben a pártelnök megszegte az alapszabályt, és végrehajtotta azokat a dolgokat, amelyek egy párttaghoz szerinte méltatlanok. Mellékletként becsatolta a dokumentumokat, amelyeket a meghallgatáson is ismertetett.

Már két éve megfogalmazta kritikáit

Az ügy előzményeiről kifejtette, már két éve a párton belül elmondta a kritikáit. Látta, hogy a 2022-es elbukott országgyűlési választások után megkezdődött a paraziták, a hiénák áramlása a DK-hoz, akik kimondottan azért érkeztek, mert remélték, hogy 2024-ben konchoz, megélhetést biztosító pozícióhoz jutnak.

Ezt szóvá tettem, amit Gyurcsány Ferenc kérésére jegyzőkönyveztek is a megbeszélésünkön, ám semmi nem történt, minden ment tovább. Folyamatosan felhívtam a figyelmet arra, hogy itt óriási baj van, és még nagyobb baj lesz.

A DK elnöke ezután felkereste őket Gyulán 2023 februárjában, és megígérte, hogy az év nyarára megváltoztatja az áldatlan állapotokat, ám ez nem történt meg. Szerinte az elnökség az idei választások után is úgy értékelt, hogy minden rendben, és őket semmiben nem terheli felelősség.

13 év telt és a DK nem jutott egyről a kettőre

– 13 év telt el és a DK nem jutott egyről a kettőre, ebből valamilyen konzekvenciát le kellene vonni. A választók is egyre inkább úgy látják, hogy ez nem fog menni – tette hozzá. – Először gyulai, azután Békés megyei ügynek gondoltam a problémát, de kiderült, országos gondról van szó.

Leel-Őssy Gábor éppen ezért jelezte, ha nem zárják ki a pártból, tisztújítást fog kezdeményezni. Kiemelte, nagyon sok megkeresést és telefonhívást kapott a párton belülről, elmondták neki, egyetértenek vele, a problémák valóban léteznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában