Gyász

2024.08.22. 07:39

Elhunyt dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke

A Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, dr. Moskovits Sándor (Dávid ben Áháron) 2024. augusztus 15-én, a zsinagógai naptár szerint 5784. áv hó 11-én, hosszú betegség után 75 éves korában elhunyt. Dr. Moskovits Sándor lankadatlan kitartással tartotta össze a kis közösséget, fenntartotta a zsidó élet folytonosságát a városban.

Beol.hu

Mint az a Békéscsabai Zsidó Hitközség nekrológjában olvasható, dr. Moskovits Sándor Békéscsabán született, 1949. július 15-én, holokauszt-túlélő szülők gyermekeként. Hagyományőrző zsidó családban nőtt fel, ami egész életútját meghatározta. 

Moskovits Sándor, zsidó, elhunyt
Közösségében nagy szeretet és tisztelet övezte dr. Moskovits Sándort Fotó: Beol-archívum

Az érettségi, majd két év katonai szolgálat után az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Békés megyei agrárgazdasági témában folytatott kutatásai befejezéseképpen egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1975-ben házasodtak össze Zsuzsával, feleségével, akivel nagy szeretetben, 49 évet töltöttek együtt. Két gyermekük és két unokájuk született. Gyermekeire és unokáira nagyon büszke volt. Teljes szakmai munkássága Békéscsabához kötődik, előbb a HAFE ellenőre, ezt követően a Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat vezető munkatársa, utóbb a Körös Kazángyártó és Gépipari Vállalat igazgatója, végül a Békés Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat gazdasági vezérigazgató-helyetteseként 2011-ben vonult nyugdíjba.

33 éven át vezette a Békéscsabai Zsidó Hitközséget

Édesapját követve, 1991-től, 33 éven keresztül vezette a Békéscsabai Zsidó Hitközséget. Lankadatlan kitartással tartotta össze a kis közösséget, fenntartotta a zsidó élet folytonosságát a városban. Fáradhatatlan és elkötelezett aktivitással rendkívüli eredményeket ért el. Vezetése alatt, 2004-ben felépült az új ligeti zsinagóga, amely a legnagyobb, újépítésű zsinagóga Közép-Európában a holokauszt óta. Szervezőmunkájának köszönhetően, hosszú előkészítés eredményeként, 2016-ban elkészült a zsinagógát és a temetőt övező, 90 méter hosszú holokauszt emlékfal, amelyen az országban egyedülálló módon a vármegyéből elhurcolt összes, 5000 holokauszt-áldozat neve olvasható. Ennek megvalósítására különös büszkeséggel tekintett vissza, nagy megnyugvást jelentett számára, hogy a mártírok neve immáron bizonyosan fennmarad. Eredményekben gazdag szakmai-, és közéleti életművét a békéscsabai városi közgyűlés 2019-ben a Békéscsabai Életműdíj kitüntetéssel ismerte el. Rá jellemző szerénységgel erről mindig úgy nyilatkozott, hogy ez az egész hitközség érdeme, pedig mindaz, ami az elmúlt 33 évben felépült, az ő agilitása és elkötelezettsége nélkül ma nem létezne.

Nagy megnyugvást jelentett számára a holokauszt emlékfal megvalósulása Fotó: Beol-archív

Dr. Moskovits Sándort nagy szeretet és tisztelet övezte

Közösségében nagy szeretet és tisztelet övezte, mindig a békét és az egyetértést kereste, de bátran kiállt, ha úgy érezte, hogy azzal a zsidóság érdekét szolgálja. Betegségét türelemmel és kitartással viselte. Dr. Moskovits Sándort, a Békéscsabai Zsidó Hitközség saját halottjaként a kile és a család körében augusztus 19-én, hétfőn helyezték végső nyugalomba a békéscsabai Csendes utcai zsidó temetőben. Temetésén tiszteletüket tették Szarvas Péter, Békéscsaba jelenlegi, valamint Vantara Gyula, a város egykori polgármestere, valamint dr.Grósz Andor, a MAZSIHISZ elnökének képviseletében dr.Róna Iván. Fekete László főkántor gyászimája után a temetési szertartást Markovics Zsolt főrabbi vezette, aki meghitt hangon emlékezett az elhunyt elnökről. 

Legyen áldott az emléke! Zichrono livráchá!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában