Szolgáltatás

2024.08.22. 06:50

Tárgyaltak, hogy meddig maradhatnak a Bird rollerek Békéscsabán

Mi lesz a közösségi e-rollerszolgáltatással Békéscsabán, ugyanis a szolgáltató cég nem fizette meg a közterület-használati díjat az önkormányzat számára, hátralékot halmozott fel – ez is napirendre került nemrég az illetékes bizottság ülésén. Az önkormányzatnál, valamint a kft.-nél is elmondták, hogy miként képzelik el a jövőt, hogy lesz-e további együttműködés a Bird rollerek kapcsán.

Licska Balázs

Tavaly tavasszal rajtolt el a Bird közösségi e-rollerszolgáltatása Békéscsabán, miután az önkormányzat szerződést kötött a rendszert működtető céggel, a Vilii Fly Magyarország Kft.-vel. A szolgáltatóval együttműködésben parkolópontokat alakítottak ki szerte a városban, a közterület használatára vonatkozóan pedig rögzítették, hogy a cég ezért egy bizonyos összeget fizet havonta az önkormányzat számára.

roller, Bird, rollerszolgáltatás
A közösségi e-rollerszolgáltatás is téma volt nemrég Békéscsabán, az illetékes bizottság ülésén. Fotó: MW-archív

Fizetési felszólítást küldött a város a cégnek

A városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság a közelmúltban ülésezett, és ekkor napirendre került egy, a közösségi e-rollerszolgáltatással kapcsolatos tájékoztató is. Ebből kiderült, hogy a kft. tartozást halmozott fel, és hogy az önkormányzat fizetési felszólítást szintén küld minden alkalommal az aktuális számla mellé. Rögzítették ugyanakkor azt is: fontos, hogy ez a közösségi közlekedési forma megmaradhasson Békéscsabán, mivel szeretik a helyiek.

A közösségi e-rollerszolgáltatás erősen szezonális jellegű

A kft. ügyvezetője elmondta, hogy Békéscsabán a közösségi e-rollerszolgáltatás erősen szezonális jellegű, és hogy voltak olyan hónapok, amikor jelentős veszteséggel tudták csak működtetni. Az okokkal kapcsolatban felhozta, hogy Békéscsabán sokan kerékpároznak, illetve a használók egy része, miután kipróbálta a szolgáltatást, úgy döntött, hogy vesz magának saját e-rollert. Gittinger Dániel hozzátette azt is, hogy a városban parkolópontokat alakítottak ki, ami

  • jó a városnak, mivel megmarad a rendezettség, nincsenek összevissza hagyott e-rollerek az utcán,
  • rossz viszont a használóknak, mivel a parkolópontok nem fedik minden esetben le a célállomást.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a cég és az önkormányzat között folyamatos a kommunikáció, és hogy pár hete személyesen is egyeztetett a városvezetővel. Az a megegyezés született, hogy a kft. a tartozását rendezi augusztus 31-ig, részteljesítések pedig immár történtek is. Gittinger Dániel kiemelte, hogy a szolgáltatás bővítését ugyancsak tervezik, az eszközparkot is lecserélnék, az eddiginél újabb e-rollerek érkezhetnek Békéscsabára.

Az a kérdés, hogy a békéscsabaiak igénylik-e

Szarvas Péter polgármester megerősítette, hogy volt egyeztetés, megegyeztek a fennálló díjhátralék megfizetéséről, valamint tárgyaltak az eszközcserékről és újabb parkolópontok kialakításáról. Elmondta, elsősorban a helyi igények a mérvadóak abban, hogy legyen-e továbbra is közösségi e-rollerszolgáltatás Békéscsabán. Mivel az eszközök paraméterei központilag szabályozhatók – korlátozható a sebesség, no-go zónák alakíthatók ki –, a rolleres közlekedés talán legbiztonságosabb részét képezik. A rolleres balesetek többsége saját rollerrel fordul elő.

Úgy véli, hogy a békéscsabaiak számára fontos a közösségi e-rollerszolgáltatás fenntartása, ennek érdekében igyekeznek minden lehetőséget figyelembe venni. Ugyanakkor az önkormányzat elvárja a szolgáltatótól a szerződésben foglaltak betartását. Megjegyezte, hogy a város által elvárt feltételek nem minden esetben fedik a cég üzleti érdekeit, Békéscsaba rendezettsége érdekében azonban parkolópontok kialakítását ítélte szükségesnek a közgyűlés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában