Békéscsaba

2024.08.27. 09:42

Kezdődhet a tanév, megérkeztek a tankönyvek – videóval

Megérkeztek a napokban, illetve most érkeznek a Békéscsabai Tankerületi Központ által fenntartott általános és középiskolákba, így a békéscsabai intézményekbe is a tankönyvek. A Belvárban és a Petőfiben elmondták, hogy összesen hány tankönyvet rendeltek a tanulóik számára, és hogy azokat mikor vehetik át a diákok, a szüleik.

Licska Balázs

Összesen közel 100 ezer, egészen pontosan 99 ezer 748 tanulói tankönyvet rendeltek az intézmények tankerületi szinten – ismertették a Békéscsabai Tankerületi Központnál, amelynek fenntartásába 33 köznevelési intézmény tartozik a békéscsabai, az orosházi, a mezőkovácsházi és a szarvasi járás területén, és ezekben több mint 11 ezren tanulnak. Hozzátették: a tankönyvek az iskolák többségébe immár megérkeztek.

tankönyvek, iskola, megérkeztek, szeptember, Belvár, Petőfi
A Belvárban diákok is segítettek a tankönyvek szortírozásában. Fotó: Bencsik Ádám

Ingyenesen biztosítja az állam a tankönyveket

Az állam ingyenesen biztosítja a tankönyveket minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulónak – hangsúlyozták. Ezzel jelentősen csökkennek a családok anyagi terhei. Emellett a magas színvonalon elkészített tankönyvekkel egyenlő esélyt biztosítanak minden diák számára ahhoz, hogy jó minőségű tankönyvből tanulhasson. Az államilag ingyenes tankönyvek úgynevezett tartós tankönyvek, amelyeket az iskolai könyvtári állományban nyilvántartásba kell venni, és azokat az utolsó tanítási napon a tanulók kötelesek visszaszolgáltatni az intézmény könyvtárának. Az alsó tagozat első két évfolyamán a gyermekek nem használnak tartós tankönyvet, felsőbb osztályokban pedig a munkafüzetek és munkatankönyvek maradnak a tanulóknál, mivel azok sem tartós tankönyvek. 
A legtöbb intézményben augusztus utolsó napjaiban, illetve a tanév első napján vehetik át a tankönyveket a tanulók és a szülők. A tankönyvosztás időpontjáról a KRÉTA-ban előzetesen értesítést küldenek – ismertették.

Notebookokat ugyancsak osztanak majd a diákoknak

A Békéscsabai Tankerületi Központnál hozzátették, hogy a 2024/2025-ös tanévben folytatódik a laptopok térítésmentes osztása: az aktuálisan 5. és 9. évfolyamon tanuló diákok, valamint a hatosztályos gimnáziumokban 7. évfolyamon tanulók kapnak most eszközöket, számukra országosan összesen több mint 125 ezer notebookot biztosítanak.

Hétezernél is több tankönyv érkezett a Belvárba

A Belvárban közel 700-an kezdik meg a következő tanévet, a diákok nagyjából fele-fele általános iskolás és gimnazista – ismertette dr. Malatyinszki Anita. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója hozzátette, hogy a tanulók számára a tankönyvek a napokban érkeztek meg, az összesen csaknem 7300 kötet behordásában, szortírozásában pedig szerepet vállalnak pedagógusok mellett tanulók is, akiknek ezt a munkát a közösségi szolgálat keretében elismerik.

Az intézményvezető, valamint Varga Éva könyvtáros pedagógus egyaránt hangsúlyozta, hogy minden tankönyv megérkezett, és hogy azok minden diák számára ingyenesek. A hagyományoknak megfelelően az első tanítási napon, szeptember 2-án, a tanévnyitó ünnepséget követően vehetik kézbe a gyerekek először a tankönyveket: reggel üres iskolatáskával érkeznek, és délután tankönyvekkel megpakolt hátizsákokkal térnek majd haza.

Hatszáz diák számára rendeltek tankönyvet a Petőfiben

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában 605 tanuló számára rendeltek tankönyveket, csaknem 6 ezret, és azok a jelzett időpontban, hiánytalanul, rendben meg is érkeztek. Külön tanteremben helyezték el az alsós és a felsős tankönyveket, a bepakolásban kaptak segítséget – ismertette az intézmény két igazgatóhelyettese, Klimaj Klára és Szántó Mihályné. 

Szántó Mihályné és Klimaj Klára igazgatóhelyettesek elmondták, hogy a Petőfibe mintegy hatezer tankönyv érkezett. Fotó: Bencsik Ádám


Elmondták, hogy az alsósok összes tankönyve – néhány kivételtől eltekintve – saját lesz, mivel azok elsősorban munkatankönyvek. A felsősöknél több a tartós tankönyv, amelyeket a könyvtárból kölcsönöznek ki. Azok állapotára rendkívüli módon ügyelnek, ellenőrzik, szükség esetén pedig frissítik, cserélik a tankönyveket, hogy csak jó állapotban lévők kerülhessenek ki a diákokhoz.
Az osztályfőnökök segítségével az első tanítási napon, azaz szeptember 2-án osztják ki a tankönyveket. Az igazgatóhelyettesek mutatták, hogy a leendő első osztályosok számára a megszokott magyar, matematika, angol tankönyveket rendelték, érdekesség azonban, hogy mivel az alsós osztályok többségében fut a Sakkpalota Program, ilyen füzeteket szintén rendeltek.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában