Terjednek a vírusok

2 órája

Sok a beteg Békésben: tüsszögés, köhögés a várótermekben

A kánikulát hűvös idő követte, megkezdődött az óvoda, iskola; a vírusok is utat törtek maguknak. Az elmúlt két hétben meglehetősen sok beteg fordult orvoshoz a gyermekek, felnőttek köréből is.

dr. Nagy Szilvia

Dr. Kovács Bernadett békéscsabai házi gyermekorvos elmondta, az elmúlt héten a betegek közül legtöbben felső légúti tünetekkel, azaz nátha miatt fordultak hozzá, orrfolyást, tüsszögést, köhögést, torokfájást, esetleg a lázat, a hőemelkedést említettek panaszként. 

beteg, rendelő, forgalom, covid, orvos
Több a beteg, nőtt a forgalom az orvosi rendelőkben. Fotó: Illusztráció: MW-archív

Bármely korosztály tagja beteg lehet most

– Minden korosztály érintett, bölcsődéstől egészen iskolásig, sőt a szülők közül is sokan megbetegedtek. Szerencsére ezek a betegségek tüneti terápiával jól uralhatók – tette hozzá.

Kiemelte, több esetben igazolódott Covid-fertőzés is. A betegség most is lázzal, fáradtsággal szemfájdalommal, ízérzékvesztéssel vagy akár hasmenéssel jár. Már enyhébb lefolyású, de nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is jelentkezhetnek késői szövődmények.  – Gyerekeknél kicsit hosszabb időre adunk testnevelés alól felmentést, emellett felhívjuk a szülő figyelmét, hogy ha feltűnően fáradékony gyermeke a Covid-fertőzés után, feltétlen jelezze – sorolta az orvos.

A szamárköhögés kapcsán a kisbabákra kell nagyon odafigyelni

A doktornő praxisában igazolt szamárköhögéses pácienssel még nem találkozott.

– Tudnunk kell, hogy 2,3,4 hónapos majd 18 hónapos korban kapnak a gyerekek védőoltást ellene, majd 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltásban részesülnek. Tehát a legkisebbek a legvédtelenebbek. Ezért hangsúlyozzuk a kismamák védőoltását. A kórokozót, a Bordatella pertussis nevű baktériumot a torkunkban hordozhatjuk, nem betegít meg mindenkit egyformán, emiatt tünetmentesen átadhatjuk másoknak észrevétlenül. Elhúzódó, száraz, rohamokban jelentkező, akár hányásig fokozódó köhögésénél gyanakodni kell a szamárköhögésre. A tünetek első két hetében lehetőség van PCR-vizsgálatra, később pedig a fertőzés igazolására vérvétellel, az ellenanyag kimutatással, azaz szerológiai vizsgálattal van lehetőség – sorolta a házi gyermekorvos. Hozzátette, gyanú esetén az antibiotikum kezelést megkezdik az eredmény megérkezése előtt, ám a kínzó köhögés a gyógyszerelés dacára is sokáig megmaradhat a légúti nyálkahártya sérülése miatt. Ilyenkor tüneti terápia; gyulladáscsökkentő, esetleg hörgőtágító adása is indokolt lehet.

A gyermekorvos leszögezte: a legkisebb babáknál kell nagyon odafigyelni, hiszen az ő védettségi státuszuk még nem teljes. Kínzó köhögésnél oxigénhiányos állapotba is kerülhetnek, ami azonnali kórházi ellátást igényel. Hozzátette, hogy egyéb légúti vírusok (influenza, RSV) is okozhatnak a csecsemőknél bajt, ezért szokták tanácsolni, hogy ahol hat hónapos kor alatti kisded van, a családtagok vegyék fel a lehetséges védőoltásokat (például az influenza ellenit) a fészekimmunitásért. Az RSV-vírus ellen a kismamákat érdemes beoltani.

dr_hobor_miklos_szamarkohoges_cikkhez
A gyermekek közül is többen hiányoznak most betegség miatt az óvodából, iskolából. Illusztráció: MW-archív

Dr. Kovács Bernadett hangsúlyozta, ha a köhögős, orrfolyós gyermek gyógyszer nélkül láztalan, jókedvű, van étvágya, eleget iszik, nyugodtan alszik és nincs más panasza, mehet közösségbe. Ha a feltételek közül akárcsak egy nem teljesül, a gyermeknek otthon a helye. Hozzátette, a kisgyermekeknek évente akár tíz-tizenkét alkalommal is lehet akut felső légúti betegsége. Ez teljesen normális; visszatérő köhögésnél, orrfolyásnál nem kell minden esetben immunrendszeri vagy egyéb krónikus betegségre gondolni.

Tótkomlóson a felnőttek között is van Covid-fertőzött, de enyhébbek a tünetek

A tótkomlósi háziorvos, dr. Füzi Imre is megerősítette, hogy a várótermekben több beteg jelenik meg ebben az időszakban. Jelentős részük vírusos fertőzéssel fordul hozzá, megfázásos panaszokkal. Javasolja, mindenképpen érdemes három napot várni, tüneti terápiát alkalmazni. Vannak a felnőtt betegei között covidosok, ők megcsinálták a tesztet, otthonról telefonon tartják a háziorvosukkal a kapcsolatot. Nem jelentkeznek súlyos tünetek, náthával, megfázással jár, de az orvos elárulta, a klasszikus tünetek mellett a betegek hangján lehet hallani a különbséget. Friss tüneteknél nem kezdenek antibiotikummal.

– A covidtól most nem kell félni. Nem volt szövődményes esetünk, egy hét alatt gyógyulnak a betegek – tette hozzá a doktor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában