Egyhetes véradást is szerveznek

2024.09.03. 16:51

Civil Zónával csatlakoznak a Vármegyenaphoz Békéscsabán

Civil Zónával csatlakoznak szombaton, szeptember 7-én Békéscsabán a Vármegyenaphoz, valamint szeptember 16. és 20. között szerte a vármegyében, több helyszínen Civil Véradást szerveznek – jelentették be a kedden Békéscsabán, a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Bankó András utcai épületében tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Jankó Erzsébet, Ujj Éva és Herczegné Számel Annamária beszélt a Civil Zónáról és a Civil Véradásról

Fotó: Licska Balázs

Ujj Éva rendezvényszervező elmondta, hogy Civil Zónával csatlakoznak szeptember 7-én, szombaton 9 és 15 óra között a vármegyei önkormányzat által szervezett Vármegyenaphoz. Az Andrássy út egy szakaszán összesen 16 civil szervezettel találkozhatnak az érdeklődők, nemcsak békéscsabaiakkal, hanem például csorvásival és gesztivel is, és lesz többek között ételkóstoltatás és közös zenélés. A megjelenő civil szervezetek széles területet képviselnek, van köztük hagyományőrző, kulturális, természet- és állatvédő egyaránt.

civil, véradás, zóna, Békéscsaba
Jankó Erzsébet, Ujj Éva és Herczegné Számel Annamária beszélt a Civil Zónáról és a Civil Véradásról
Fotó: Licska Balázs

Civil szervezetek is megjelennek a Vármegyenapon

Herczegné Számel Annamária, a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője hozzátette: egy-egy ilyen bemutatkozó rendezvényen az érdeklődők kedvet kaphatnak ahhoz, hogy csatlakozzanak valamilyen nekik tetsző egyesülethez, alapítványhoz. A központ pedig a küldetésének tekinti, hogy népszerűsítse a fiatalok körében is a civil szervezeteket, és megmutassa, hogy a diákok hol tölthetik el az érettségi előtt kötelező iskolai közösségi szolgálatot.

Egy héten át tart a Civil Véradás

A központ – egy országos akcióhoz csatlakozva – ismét Civil Véradást szervez szeptember 16. és 20. között – folytatta Herczegné Számel Annamária. Hozzátette: évi kétszer tartanak ilyen akciókat, év elején és szeptemberben, együttműködve a Magyar Vöröskereszttel és a vérellátóval. Az év elején több településen adhattak vért az önkéntesek, összességében több mint 300-an nyújtottak segítséget. Most is Herczeg Tamás országgyűlési képviselő lesz a Civil Véradás fővédnöke Békés vármegyében, és a felajánlásoknak hála most is sorolnak ki ajándékokat a véradók között.

Egy véradó három életet ment meg

Jankó Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt megbízott vármegyei igazgatója elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszt fontos feladatai közé tartozik a véradások szervezése – évente több ezer önkéntest szólítanak meg –, és ebben a munkában együttműködnek más civil szervezetekkel is. Hangsúlyozta a véradás fontosságát, hogy vért csak vérrel lehet helyettesíteni, pótolni, és hogy egy véradással három élet menthető meg. Azért, hogy minél szélesebb kör számára tegyék lehetővé a véradást, több településen lesznek jelen szeptember 16. és 20. között.

Mikor és hol lesz véradás a Civil Véradás keretében

Ismertette, hogy pontosan mikor pontosan hol lehet vért adni.

  • Szeptember 16-án, hétfőn 9 és 18 óra között Békéscsabán, a területi vérellátóban; 8 és 11 óra között Mezőkovácsházán, a Hunyadi János gimnáziumban; 9 és 16 óra között Gyulán, a véradó állomáson.
  • Szeptember 17-én, kedden 9 és 14 óra között Békéscsabán, a területi vérellátóban; 9 és 11 óra között Békéscsabán, a Plazma Centerben; 8 és 12 óra között Orosházán, a véradó állomáson.
  • Szeptember 18-án, szerdán 9 és 14 óra között Békéscsabán, a területi vérellátóban; 9 és 11 óra között Zsadányban, a művelődési házban; 12 és 14 óra között Sarkadkeresztúron, a könyvtárban; 9 és 11 óra között Kardoskúton, a művelődési házban.
  • Szeptember 19-én, csütörtökön 9 és 14 óra között Békéscsabán, a területi vérellátóban; 9 és 11 óra között Sarkadon, az Epreskert utcai óvodában. 
  • Szeptember 20-án, pénteken 8 és 12 óra között Békéscsabán, a területi vérellátóban; 9 és 11 óra között Dévaványán, az önkormányzatnál; 9 és 12 óra között Gyulán, a véradó állomáson; 8 és 11.30 óra között Csorváson, a művelődési házban.

Szent Mihály-napi forgatagot szerveznek

Herczegné Számel Annamária irodavezető és Ujj Éva rendezvényszervező a sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy október 12-én, szombaton 14 és 18 óra között Szent Mihály-napi forgatagnak ad otthont a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ udvara. Ahogy fogalmaztak, jó kis őszi programot, családi eseményt kínálnak: a gyermekeknek lesz kézműves foglalkozás, bábszínház, koncert, ugrálóvár, arcfestés és csillámtetoválás egyebek mellett; míg az egészséges életmód népszerűsítése érdekében szűrővizsgálatokat tartanak a felnőttek számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában