Királynőt kell legyőzni

2024.09.04. 11:16

Megduplázták a nyereményeket a 27. Csabai Kolbászfesztivál felvezető számában

Október 24-27. között rendezik meg a 27. Csabai Kolbászfesztivált a CsabaParkban. Már évek óta hagyomány, hogy a Csabai Kolbászfesztivál felvezetőjeként megtartják a nemzetközi szárazkolbászversenyt a Csabai Rendezvénypajtában. Így lesz ez idén is, mégpedig október 10-én, 11 órakor. A versenykiírás megtörtént, és a résztvevők mű- és természetes bélben töltött szárazkolbászokkal is nevezhetnek.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászfesztivál ebben az évben is október végén várja a látogatókat.

csabai kolbászfesztivál, verseny, kolbász, verseng
A Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenye felvezetője a rendezvénynek.  Fotó: Lehoczky Péter/Archív

A díjátadót a Csabai Kolbászfesztivál megnyitóján tartják

Hégelyné Győrfi Ilona, a rendezvény programigazgatója elmondta, bár hamarabb zsűrizik a versenydarabokat a Rendezvénypajtában, de a megmérettetés ünnepélyes díjátadóját a Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitójának részeként tartják meg október 24-én, a Mokry Sámuel sátorban.

A verseny célja, hogy a legfinomabb, hagyományos módon készült szárazkolbászok összemérjék erejüket, és eldőljön, ki lesz az idei év kolbászkirálya vagy kolbászkirálynője, ugyanis a verseny történetében erre többször is volt példa, legutóbb tavaly. A versenyre húsüzemek, magánszemélyek, valamint kolbászárusításra vagy saját fogyasztásra terméket készítők is jelentkezhetnek.

Csak sorszámok alapján pontoznak a bírálók

Nevezni személyesen október 7-9-én, 10-18 óra között lehet a Csabai Rendezvénypajtában (Békéscsaba, Gyulai út 65/1.), de postai úton is be lehet küldeni a kolbászokat legkésőbb október 7-éig. A szakmai zsűri több körben bírálja el a versenydarabokat a hagyományos házi szokások és a kolbászkészítés szabályai alapján. A verseny lebonyolítása anonim, hiszen csak sorszámok alapján pontoznak a bírálók. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozza, így a legjobb kolbászok garantáltan a legmagasabb szakmai elismerést kapják.

A verseny nem csak a dicsőségről szól

A programigazgató kitért arra, a verseny nem csak a dicsőségről szól, ugyanis az Autós Nagykoalíció által felajánlott értékes díjak is várják a győzteseket. Az első helyezett 300 ezer forint készpénzjutalomban és egy 150 ezer forint értékű hosszú hétvégi utalványban részesül, amely két fő részére szól. A második helyezett 200 ezer forint készpénzt és hasonló értékű utalványt kap, míg a harmadik helyezett 100 ezer forint készpénzzel és szintén 150 ezer forint értékű hétvégével gazdagodik.

Tavaly több mint 100 kolbász versengett a rangos címért Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

Balázs Tímea kolbászkirálynő a címvédő 

Tavaly több mint 100 kolbász versengett a rangos címért, és a győztes Balázs Tímea terméke lett, aki jelenleg a kolbászkirálynői címet viseli. A kérdés adott: vajon idén ki lesz a legjobb? Ahogy Hégelyné Győrfi Ilona fogalmazott, a Csabai Kolbászfesztiválról sem érdemes lemaradni, mert a kolbász mellett a közösségi élményekről és a hagyományok ápolásáról is szól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában