Disznótorost tálaltak fel

2024.09.11. 14:55

Sült kolbász volt az alap, nyárzárót tartottak a Csabai Kolbászklubban

Az egykori csupaszív vezetőről, Uhrin Zoltánról elnevezett békéscsabai klubházban tartotta hagyományos, szezonzáró rendezvényét a mintegy 130 fős tagsággal rendelkező Csabai Kolbászklub kedden este. A helyi gasztronómiai hagyományokat aktívan őrző, és azokat a Kárpát-medence számos fesztiválján, gasztrorendezvényén bemutató közösség nyárzáró vacsoráján nem is lehetett más a menü, mint egy jó disznótoros: orjaleves, sült kolbász és hurka, tört burgonya, házi savanyúság és házi sütemények.

Nyemcsok László

Dr. Borka Sándor, a Csabai Kolbászklub elnöke üdvözölte a megjelenteket, a tagság mellett a támogatókat, Békés vármegye és Békéscsaba vezetőit, akik régóta segítik a Csabai kolbásznak, mint hungarikumnak a népszerűsítését. Borka Sándor kitért arra, elsősorban a Csabai Kolbászfesztiválnak köszönhető, hogy létrejött a Csabai Kolbászklub.

kolbász, hagyomány,szezonzárás, Békéscsaba
Jó hangulatban zajlott a nyárzáró buli az Uhrin Zoltán Klubházban
Forrás: Herczeg Tamás/Facebook

A kolbászklub 71 taggal alakult, elnöknek Uhrin Zoltánt választották

Az már történelem, hogy az első Csabai Kolbászfesztivált 1997-ben rendezték az úgynevezett SZTK-pályán, és sikert aratott a résztvevők, a látogatók körében egyaránt. A következő év januárjában a szervezők meghívták azt a kört, mely aktívan közreműködött az esemény lebonyolításában.

A Csabai Kolbászklub a jó hangulat mellett őrzi a hagyományokat is. Forrás: Herczeg Tamás/Facebook

Ezt követően megalakult a kolbászklub 71 taggal, elnöknek Uhrin Zoltánt választották, aki haláláig, 2012-ig vezette a civil szervezetet, és később róla nevezték el a klubházat. A tiszteletbeli elnök Krajcsó Pál Életműdíjas hentesmester lett, aki nagyon értett a szakmájához, és a kolbászértékesítési furfangnak sem volt híján.

– Az első fesztiválon egymás mellett árusítottuk a füstölt vastagkolbászt – mesélte Sipos László, aki ugyancsak a klub alapítói közé tartozik, és kedden az ő vezetésével készült a sült kolbász. – Meglepődtem, hogy nálam nagy sor áll, a legtöbben viszont csak kóstolni akarnak. Kiderült, Pali bácsi azt mondta, kóstolni jöjjenek hozzám, mert ugyanolyan ízű az enyém is, mint az övé, vásárolni viszont nála érdemes.

A csabai kolbász jó hírét vitték szerte az országban

Dr. Ambrus Zoltán és felesége, Zsuzsa volt a kolbászfesztivál főszervezője hosszú éveken át, és mindvégig támaszkodhattak a klubtagok segítségére.

– Civil kontrollt is jelentett a klub, hogy merre menjünk tovább, jó-e az, amit csinálunk. Házigazdája volt a szervezet a fesztiválnak, saját sátorral rendelkezett, mint ahogy most is. A látványdisznótorokat ennél a sátornál bonyolítottuk le, az ott készült finomságokat is kóstolhatták a vendégek. A különböző versenyeken is segítettek, zsűriztek a klubtagok. A csabai kolbász jó hírét vittük szerte az országban különböző rendezvényeken az Utazás kiállítástól az OMÉK-ig, valamint határon túli kapcsolatokat is kiépített a klub – emelte ki dr. Ambrus Zoltán, aki Uhrin Zoltán után négy évig vezette a klubot.

A sült kolbász természetesen főszerepben volt a rendezvényen
Forrás: Herczeg Tamás/Facebook

A legtöbb csabai az anyatejjel együtt szívta magába a kolbászkészítést

– Nagyon jó közösség kovácsolódott össze, ez látható volt a keddi, nyárzáró bulin is – hangsúlyozta Lugosi Gyula és felesége, Manyika, aki most elsősorban az orjaleves elkészítésében jeleskedett. – A klub is sokat tett azért tanfolyamokkal, bemutatókkal, szakmai tájékoztatókkal, hogy egyre több kis- és őstermelő nőjön ki, készítsen, árusítson kolbászt, és nemcsak a fesztiválon, hanem egész évben.

Népszerű a Minden csabai gyermeknek legyen saját kolbásza elnevezésű kolbászkészítő programjuk, és kalandszobát is létesítettek a gyermekeknek. Ami még nagyon fontos, a férfiak mellett nagyon sok hölgy is tagja a klubnak, és kiveszik a részüket a munkákból.

Petényi György klubtag elmondta, a legtöbb csabai az anyatejjel együtt szívta magába a kolbászkészítést, és apáról fiúra szállt a családi recept, mennyi sót, őrölt pirospaprikát, köményt és fokhagymát használjanak a fűszerezéshez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában