Órákon át kavartak

2024.09.01. 15:44

Mielőtt takaró alá ment, kenyérre kenték a szilvalekvárt Kondoroson

A Kondorosi Szlovák Klub háza táján szombaton a szilváé volt a főszerep. Szorgos kezek magvalták a kék ruhában pompázó gyümölcsöt. Nagy üstökbe rakták, és egymást váltva dolgos asszony- és férfikezek kavarták a lekvárnak valót.

Nyemcsok László

Üstökben főtt a szilvalekvár Kondoroson

Sonkoly Mihályné, a Kondorosi Szlovák Klub elnöke hangsúlyozta, a folyamatos kavarás a hagyományos eszközzel nagyon fontos, mert vigyázni kell, hogy a magas cukortartalmú gyümölcs ne égjen le az üst aljára. A lekvárkavarás több órán át tartó, nehéz munka, a lekvár állagát a tapasztalattal rendelkezők mindig ellenőrzik.

– Amikor a kavaróról nehezen csúszik le a massza, akkor kész van, 5-6 óra alatt – hangsúlyozta Sonkoly Mihályné. – Forrón üvegekbe töltjük, és mehet is a takaró alá, hogy aztán néhány nap alatt, lassan kihűljön. Pompás ételek készülnek majd belőle, például gombóc, derelye, kelt lekváros és hókifli. Azért a főzés nehézségei között az almás süti sem maradhatott el.

A csapat a munka végén leellenőrizte, amit főzött. Egy-egy szelet lekváros kenyeret ettek a klub tagjai, több ebből most nem járt, mert kell a lekvár a már említett ételekbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában