2024.09.01. 15:44
Mielőtt takaró alá ment, kenyérre kenték a szilvalekvárt Kondoroson
A Kondorosi Szlovák Klub háza táján szombaton a szilváé volt a főszerep. Szorgos kezek magvalták a kék ruhában pompázó gyümölcsöt. Nagy üstökbe rakták, és egymást váltva dolgos asszony- és férfikezek kavarták a lekvárnak valót.
Üstökben főtt a szilvalekvár Kondoroson
Sonkoly Mihályné, a Kondorosi Szlovák Klub elnöke hangsúlyozta, a folyamatos kavarás a hagyományos eszközzel nagyon fontos, mert vigyázni kell, hogy a magas cukortartalmú gyümölcs ne égjen le az üst aljára. A lekvárkavarás több órán át tartó, nehéz munka, a lekvár állagát a tapasztalattal rendelkezők mindig ellenőrzik.
– Amikor a kavaróról nehezen csúszik le a massza, akkor kész van, 5-6 óra alatt – hangsúlyozta Sonkoly Mihályné. – Forrón üvegekbe töltjük, és mehet is a takaró alá, hogy aztán néhány nap alatt, lassan kihűljön. Pompás ételek készülnek majd belőle, például gombóc, derelye, kelt lekváros és hókifli. Azért a főzés nehézségei között az almás süti sem maradhatott el.
A csapat a munka végén leellenőrizte, amit főzött. Egy-egy szelet lekváros kenyeret ettek a klub tagjai, több ebből most nem járt, mert kell a lekvár a már említett ételekbe.