Vizes Műhely

6 órája

Több tucatnyi diák „vizeskedett” a Vízmű nyílt napján – galériával, videóval

Mentsük meg a Földet! címmel játékos környezetvédelmi partit rendezett a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium csütörtökön. A Vízmű a szakmai előadásokon túl különböző interaktív programokkal várta a végzős diákokat a tanműhelyében.

Vincze Attila

A megjelent 7-8. osztályos diákokat a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium, azaz a Vízmű igazgatója köszöntötte, aki mindenekelőtt egy tájékoztató keretében mutatta be, milyen lehetőségeket nyújt számukra az intézmény. Schnider György kérdésünkre elmondta, a múlt hét szombati után ez már a második nyílt napjuk, mely abból a szempontból speciális volt, hogy korábban hasonlót még nem rendeztek. Ezt az alkalmat ugyanis kifejezetten a környezetvédelem, a vízügy iránt érdeklődő végzős tanulók számára szervezték meg. 

Vízmű, nyílt nap, interaktív programok, Békéscsaba
A 7-8.osztályos végzős tanulók számos érdekes interaktív programon vehettek részt a Vízmű csütörtöki nyílt napján
Fotó: Vincze Attila

Mint fogalmazott, az eseményen több helyszínen mutatták be az iskola szakemberei az ott folyó vízügyi, környezetvédelmi munkát. Az igazgató hozzátette, a rendezvényen ugyanakkor részt vettek azok a partnerek is, akik folyamatosan együttműködnek az iskolával, ilyen például az Alföldvíz Zrt. vagy az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint Bajáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karáról is képviseltették magukat. 

Schnider György kitért arra is, hogy szerencsére minden évben sok fiatal jelentkezik hozzájuk, leginkább a magasépítő, útépítő, földmérő, illetve fluidum kitermelő szakokra, azonban a vízügyes szakemberek képzése is legalább olyan fontos számukra, így ezúttal az utóbbit igyekeztek népszerűsíteni. A jövőben ugyanis szeretnék, ha ezen a szakon egy komplett osztályt el tudnának indítani.

A Vízmű tanulói jelentik az utánpótlást a vizes szakmákban is

A nyílt napon olyan kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők, mint például miképpen érkezik tiszta víz a csapból a pohárba. Ezzel kapcsolatban az Alföldvíz szakemberei tartottak tájékoztatót a gyerekeknek. A cég kommunikációs főmunkatársa a Beol.hu-nak kiemelte, a közel 1500 főt foglalkoztató vállalat Békés vármegye egyik legnagyobb közműszolgáltatójaként nagyon fontosnak tartja a megfelelő szakember-utánpótlást, így amikor csak lehet a Vízmű rendezvényein részt is vesznek. 

Diós Zsolt hangsúlyozta, mivel az Alföldvíz munkavállalói állománya öregszik, a nyugdíjba vonuló szakembereket pedig pótolni kell, ezért minden alkalmat megragadnak, hogy a fiatalokat a vizes szakmákba csábítsák. Megjegyezte, hogy a csütörtöki kitelepülésükön a diákok kipróbálhatták a kamerás csatornavizsgálatot, melyhez ugyanazt a műszert használhatták, amit élesben is bevetnek, valamint a szennyvíz kezelésével kapcsolatban különböző kémiai és biológiai kísérleteket végezhettek.

A diákok a homokzsáktöltést is kipróbálhatták

A rendezvényre a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól is érkeztek szakemberek, akik számos érdekességet hoztak a tanulók számára. A szervezet PR munkatársa hírportálunknak kifejtette, hogy minden ilyen kezdeményezésnek örülnek, hiszen számukra is nagyon fontos az utánpótlás kérdése. 

Pozsárné Kaczkó Zita megjegyezte, hogy ezúttal három állomáshellyel készültek a tanulók számára: az Élővíz-csatorna partján vízhozammérő drónnal dolgozhattak a diákok, ugyanakkor vízminőségmérő bemutatót is tartottak, emellett egy geodéziai mérőállomást is hoztak magukkal. Utóbbi a terepi felmérést segíti és teljesen robotizált működésű, így azonnali eredményt ad. Ennek például nagyon jó hasznát vették a szeptemberi dunai árvízi védekezésen dolgozó kollégák, hiszen számtalan ideiglenes védművet kellett kiépíteniük, melyekkel a különböző helyszíneket védték és a terepi magasságokat konkrétan ezzel az eszközzel állították be. Az árvízi védekezés gyakorlása érdekében pedig homokzsákokat is tölthettek, valamint pakolhattak a diákok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában