Hagyományaink vendégségben

2024.09.15. 17:19

A kovácsházi tájház 10 éves, Szentendrén ünnepeltek

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közösen szervezte meg szeptember 7-én a Hagyományaink vendégségben című rendezvényt. Mezőkovácsháza is meghívást kapott a helyi tájház révén.

Csete Ilona

A mezőkovácsháziak egy csoportja a szabadtéri múzeumban. Forrás: Facebook

A hagyományaink vendégségben című program a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik kutatási projektjéhez igazodva a tájházakat, mint az örökség megőrzésének és a tudás átadásának a helyét állítja középpontba, melybe többek között a folklórelemek, szokások, de akár a gasztronómia és a kézműves technikák is beletartoznak. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megünnepelték a jubiláló tájházakat. A látogatók olyan programokat és foglalkozásokat ismerhettek meg, amelyek a meghívott közösség mindennapjaiban, vagy ünnepnapjaiban még megtalálható, identitásuk fontos része.

Tájházuk tárgyi és írásos anyagából kiállítást rendeztek egy portán
Tájházuk tárgyi és írásos anyagából kiállítást rendeztek egy portán. Forrás: Facebook

Az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat látott vendégül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Zenés, táncos programok, kézműveskedés, helyi finomságok várták az érdeklődőket.

A kovácsházi tájház bemutatta értékőrző munkáját

Az ott vendégeskedő tájházak egyike volt a mezőkovácsházi. A fennállásának a 10. évfordulóját ünneplő tájház bemutathatta értékőrző munkáját a zsámbéki, a budaörsi, a budakalászi, a felpéci, a hollókői, stb. tájház mellett.

– Megtisztelő volt, hogy ott lehettünk – nyilatkozta a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár és Kalocsa Róza Művelődési Központ igazgatója, Albertus László (ennek az intézménynek a gondozásában működik a tájház - a szerző). A kerek évforduló alkalmat adott arra is, hogy a szervezőktől, a házigazdáktól átvehettek egy emléklapot a kovácsháziak. Ezen a napon 14 tájház élhetett a bemutatkozás lehetőségével egy-egy portán.

Három népi mesterséget is elvittek

– Mi a mezőkovácsházi helytörténet írásos és tárgyi emlékeinek a bemutatására vállalkoztunk egy kis kiállítás keretében. Három népi mesterséget is vittünk, nálunk lehetett kipróbálni a kötélverést, a nemezelést, a hímzést a helyi kézműves kör tagjainak a közreműködésével. Adtunk ajándékba levendulazsákokat, és olyan kovácsházi pereccel kínáltuk a hozzánk érkezőket, amit a Szekeres Lajosné vezette főzőklub tagjai sütöttek – számolt be a szentendrei napjukról Albertus László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában