Születésnap

1 órája

105 évesen is még mindennap dolgozik Hidvégi Mihály

Október 5-én, szombaton ünnepli 105. születésnapját Hidvégi Mihály. Az 1919-ben született békési férfi napjainkban is aktív, családi baromfikeltető üzemükben mindennap dolgozik, segít a tojások elhelyezésében, a csibék kiadásában, a teljes munkafolyamatban. A 105 éves Hidvégi Mihály emellett naprakész a politika, a közélet és bulvárvilág történéseiben, humora pedig soha nem hagyja cserben.

Papp Gábor

Hidvégi Mihály 1919 október 5-én született a muronyi tanyavilágban, édesapja kisbirtokos volt, a család földműveléssel foglalkozott, ahol az idén 105 éves Misi bácsi is dolgozott fiatalon.

A 105 éves Hidvégi Mihály ma is aktív, családi baromfikeltető üzemükben mindennap dolgozik Fotó: Bencsik Ádám

105 éves: túlélte a világégést és a fogságot is

A második világháború alatt behívták katonának, megsebesült, majd orosz fogságba került.

– Ott minden hónapban megvizsgáltak minket, megtapogattak, osztályoztak, kategóriákba soroltak. Akit gyengébbnek találtak, hazaküldték – emlékezett vissza erre az időszakra. Misi bácsi már akkor is kitűnt egészségével, illetve jó eszével, és az alacsony ételadagok miatt kénytelen volt seftelni, hogy életben maradhasson, hiszen az építkezés, a csákányozás komoly fizikai kihívást jelentett. 

Egy dülő mellett találkoztak

A férfi így 1948-ban térhetett haza, és 1950-ben nősült meg. Későbbi feleségét, Esztert eredetileg másnak ígérték, de vőlegénye csúnyán bánt vele, ezért kiadta az útját, és Hidvégi Mihály mellett döntött, akivel egyébként egy dűlő mellett találkoztak először. A lány éppen libát legeltetett, akkor látta meg későbbi választottját. A házaspár hatvanegy éven keresztül élt együtt jóban-rosszban. Két gyermekük született, Eszter és Mihály, később pedig öt unokával és hét dédunokával bővült a család.

Még Muronyban vették az első keltetőgépet

Misi bácsiék még Muronyban vették meg első keltetőgépüket. 1975-ben pedig beköltöztek Békésre, a Babilon sorra, ahol folytatták a megkezdett tevékenységet, amelynek egy része ma is ott zajlik. Misi bácsi lánya, Eszter 1981-ben csatlakozott, mivel szüleinek nem volt jogosítványa, ő szállította a csibéket, a tojásokat. 2002-ben pedig az unoka, Tóthné Liszkai Anita és férje, Tóth Szabolcs folytatta a családi vállalkozást, persze Misi bácsi segítségével és közreműködésével.

Ha kell tojásokat pakol, kiszedi a csibéket

A 105. születésnapját szombaton ünneplő férfi ugyanis korát meghazudtoló módon a mai napig részt vesz valamennyi munkafolyamatban. Mint elárulta, ha kell, átpakolja a tojásokat, kiszedi a csibéket, kiszolgálja a vevőket.

Közel 100 éves koráig pedig seprűt is kötött. A családnak van egy kis hobbitelke, ahová kijárt kapálni, a család pedig segített neki behozni a cirkot. Nem sokkal 100 éves kora előtt stílszerűen megkötött mintegy 100 seprűt a családja részére. Ezt egyébként csak azért nem folytatta, mert némileg megromlott a látása.

Hídvégi Mihály évtzedek óta foglalkozik baromfikeltetéssel Fotó: Bencsik Ádám

Nagyon szereti a regényeket, a csokit és a kólát

Misi bácsi elárulta, hogy éppen ezért nagy bánata, hogy már nem tud könyveket olvasni, korábban ugyanis rengeteget szépirodalmi kötetet olvasott el, köztük regényeket például Szabó Magdától. Emellett az újságokat is forgatta, így például a Kiskegyedet, amelynek segítségével képbe került a celebvilággal és pletykákkal kapcsolatban is, illetve a Szabad Föld is járt neki. A tévében a mai napig követi a sporteseményeket, a politikát, de például az űrkutatás is érdekli. Soha nem ivott alkoholt és nem dohányzott, viszont nagyon szereti a csokoládét és kólát.

Misi bácsi számára a család nagyon fontos
Misi bácsi számára a család nagyon fontos
Fotó:  Bencsik Ádám

Ugrás a hideg vizes medencébe

A koronavírus-járvány előtt állandó látogatója volt a Békési Fürdőnek, és sokan a csodájára jártak, hogy a szaunából kilépve beleugrott a hideg vizes medencébe. Betegsége nincsen, egyedül az övsömörrel küszködik. Bár néhány éve néha használ botot a járáshoz, a békési rendelőintézet első emeletére még mindig anélkül megy fel. A közelmúltban pedig új telefont kapott, aminek használatát rövid idő alatt elsajátította. Misi bácsi elmondta, számára nagyon sokat, nagy örömet jelent a család. A 105. születésnapot szombaton a békési Bagoly vendéglőben ünneplik majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában