Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 4.

A péntek sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről írtunk 2024. október 4-én.

Beol.hu

Ismét elhoztuk a leglényegesebb híreket

Kétéves és tizenegy éves gyermek sérült meg a Dobozi úti balesetben. Az egyik autós nem adta meg az elsőbbséget a másiknak.

Figyelmeztet a katasztrófavédelem: innen indul a legtöbb lakástűz. Idén az első 9 hónapban 4611 lakástűz volt, melyekben 58 ember halt meg – tudatta a katasztrófavédelem közleményben az MTI-vel pénteken.

A Békéscsabai Járási Ügyészség három rendbeli csalás miatt emelt vádat egy 68 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő gyulai férfival szemben, aki bűntársaival együtt külföldi hitelek ígérete kapcsán csapott be többeket. Két csalás elkövetésében egy 69 éves, büntetett előéletű, kecskeméti férfi és egy 68 éves, büntetlen előéletű, gödöllői nő volt a társa, velük szemben szintén vádat emeltek.

Egy 75 éves, büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség. A vádlott jogosulatlanul használta más bankkártyáját. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt Az idős nőnek a csaláson túl a sértett részére okozott kárt is meg kell majd térítenie ügyészség indítványa szerint.

A nemzeti lottótársaság egyik termékének egyheti bevételét és a Szuperkoncert helyszíni értékesítésből származó összeget, 150 millió forintot ajánlott fel az árvízkárok enyhítésére.

Egy távolsági buszon, szakadó esőben internetezett egy sofőr a volánnál. Az esetről egy utas készített videót. A busztársaság elbocsátotta a salgótarjáni mobilozó sofőrt.

Orbán Viktor: jövőre a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni.

A molekuláris ujjlenyomat előre jelezheti a betegségeket? Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása. A molekuláris ujjlenyomat a vér molekuláris összetételében rendkívül kismértékű változások kimutatására is alkalmas lehet.

Áttekintette egy szakértő cég az elmúlt időszakban Békéscsaba közlekedési rendszerét. A forgalmi rend felülvizsgálata során átnézték a jelzőtáblákat, hogy hol érdemes kijelölt gyalogos átkelőhelyeket, zebrákat létesíteni, egyirányú utcákat kialakítani, lakó-pihenő övezeteket kijelölni. De a parkolási problémákat ugyancsak számba vették – a vasútállomástól a piacon át a kórházig –, megnézték, célszerű-e az övezetet bővíteni.

A Vidovszky Béla Városi Képtárban pénteken tartották az Aranka Játékbaba Múzeum és a Kállai Ferenc Emlékmúzeum megnyitóját, ahol kiemelték, hogy a helyi kulturális örökség értékeként számon tartott Kállai Ferenc hagyatéka méltó, állandó helyet kapott. Emellett a több mint ezer darabot számláló Aranka Játékbaba-gyűjtemény is, amely ma már nemcsak helyi, hanem a megyei értéktár részét is képezi.

Az állatok világnapját minden év október 4-én tartják, amely Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapjához kötődik. Az állatok világnapja alkalmából világszerte különböző eseményekkel és kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet az állatok jogaira, védelmére, valamint arra, hogy az emberek felelősséggel tartoznak az élővilág megóvásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában