A világ legjobb étke

2 órája

Csabai Kolbászfesztivál: Szia, Tibi, megjött Tata

Szűcs Judith szólt a színpadról egy helyi csapat által: Ölelj még!, közben a csapatok feladata az volt, hogy a CsabaParkban átvett 10 kg húsból sütnivaló kolbászt készítsenek. A Csabai Kolbászfesztivál főattrakcióján csaknem 600 csapat gyúrt a Munkácsy- és a Mokry-sátorban. Az égiek áldása csoda volt, ugyanis hétágra sütött a nap. Október 26-án, amikor elméletileg már minimum pulcsi kellett volna. És ha még hozzávesszük, hogy a pálinka még tovább melegített.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászfesztivál rendezői biztosították az asztalt, a 10 kg húst, 5 fő számára a belépőjegyet, valamint a töltéshez szükséges belet, melyet a nevezési díj tartalmaz. Szűken ennyit a versenykiírásról. Bővebben arról, miként is készültek a csapatok. Hívták a család Békéscsabán kívül élő tagjait, a barátokat, ismerősöket, mert, ahogy a szlogen mondja: A csabai Csabán az igazi.

Csabai Kolbászfesztivál, gyúrás, Tata
Ezerszámra érkeztek Tatáról a Csabai Kolbászfesztivál kolbászgyúró versenyére
Fotó: Beküldött fotó

Sokan nem tudják, ezt még jó pár évvel ezelőtt Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke találta ki. Jó pár évig azért ide kellett járnia, mert a jó szlogenek nem születnek csak úgy, maguktól.

Csabai Kolbászfesztivál: a szlogent Knezsik István találta ki 

A kiírásban szerepelt, a versenyzőknek kötény, sapka, egységes formaruha vagy jelmez használata ajánlott, de nem kötelező. A csapatok hozzák a hagyományos kézi darálót és töltőgépet, a fűszereket és a munkálatokhoz szükséges eszközöket (kés, műanyag vágódeszka, stb.).

No, volt itt sok stb. Például Bors, pedig eredetileg ez nem kell a Csabaiba. A csíkszeredai Bors Hunor elmondta, nem tehet arról, hogy ez a vezetékneve. Ugyanakkor már csapatával együtt bors nélkül készíti a kolbászt, ahogy a Csabai Kolbászklub tagjaitól ezt megtanulták.

A gyulai és a tatai kapcsolat révén most a tataiak jöttek Csabára

Nem sokkal arrébb várt Tibi. Mégpedig Várkonyi, gyulai étteremtulajdonos. Nem sokáig kellett várnia, mert érkezett a köszönés és „ezer” ember: Szia, Tibi, megjött Tata. Vagyis a gyulai és a tatai kapcsolat révén most a tataiak jöttek Csabára.

A Dunántúlnál maradva, Bede Tibor vezetésével Szászvárról, nagy csapattal érkezett újra egy baráti társaság. Egyik tagja odafordult hozzám: „Hidd el, ez a világ legjobb étke!” Nekem mondja? 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában