Kultúra és gasztronómia

2 órája

Szólt a citerazene, fogyott a tót-dog és a haluska a csabai szlovák vásáron - galériával

Szólt a citerazene, miközben ínycsiklandó illatok lepték be Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házának udvarát. Az alföldi szlovák kultúra és gasztronómia került ugyanis a középpontba azon a csabai szlovák vásáron, amelyet a Csabai Szlovákok Szervezete rendezett szombaton. A rendezvényre Szlovákiából ugyancsak érkeztek vendégek, és kolbászgyúróversenyt is hirdettek.

Licska Balázs

Egész napos szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínált a csabai szlovák vásár az érdeklődők számára szombaton Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házának udvarán. A rendező Csabai Szlovákok Szervezete elnöke, Püski-Liker Bence elmondta, hogy kulturális programmal is csalogatták a látogatókat, fellépett a csabai Szőlőfürt citerazenekar, valamint a kétsopronyi Zornicka citerazenekar és a Horenka népdalkör. Közben gasztronómiai különlegességeket kínáltak, a disznótorokból ismert hagymás vértől a sült kolbászig, de volt haluska, tót-dog és olyan édesség is, mint a tarkedli vagy a csőröge.

csabai szlovák vásár, kultúra, gasztronómia
A csabai szlovák vásáron előtérbe került az alföldi szlovák kultúra és gasztronómia is
Fotó: Bencsik Ádám

Szlovákiából is vártak vendégeket a csabai szlovák vásárra

Hozzátette, hogy a Csabai Kolbászfesztivál idején nagyon sok vendég érkezik Szlovákiából, nekik is szerettek volna kedvezni a csabai szlovák vásár szervezésével, illetve Békéscsaba szlovákiai testvérvárosából, Turócszentmártonból is vártak delegációt. Örömmel nyugtázta, hogy a csabai szlovák vásáron – amelyet kiemelten támogatott a békéscsabai önkormányzat – sok fiatal vett részt, és megjegyezte, hogy az idén 35 éves a békéscsabai székhelyű Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete szintén segítséget nyújtott rendezésben. 

Kolbászgyúróversenyt is hirdettek, a kolbász összeköti az alföldi szlovákokat

Mivel jelentős igény mutatkozott rá, úgy döntöttek, hogy csapatépítő jelleggel kolbászgyúróversenyt is hirdetnek, vártak csapatokat többek között Medgyesegyházáról, Elekről, Kétsopronyból, a szlovákiai Révkomáromból. Ennek kapcsán Püski-Liker Bence hangsúlyozta: egyfajta recept szerint dolgoznak, egyfajta alföldi szlovák kolbász létezik, és ez az a gasztronómia érték, amely összeköti őket, amelyre lehet építeni a jövőt és a további együttműködést is.

A csabai szlovák vásár korábban Békében Békésben néven futott

Elmondta, hogy a csabai szlovákok évente kétszer tartanak mondhatni nagyrendezvényt. Az egyik pünkösdhétfőhöz és a szlovák tájházhoz kötődik, azt a békéscsabai szlovák önkormányzat szervezi, a másik pedig a csabai szlovák vásár, amelyet korábban Békében Békésben címmel hívott életre anno a Csabai Szlovákok Szervezete éveken keresztül. Eredetileg szeptemberben tartották volna, az időjárás miatt azonban csúsztatták, és a Csabai Kolbászfesztivállal is tarkított hétvége mellett döntöttek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában