A zene kimagasló alakja volt

11 órája

Marton György fuvolatanár emlékére koncerteztek a kondorosi templomban

Zsúfolásig megtelt szombaton délután Kondoroson a Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus Templom. Marton György fuvolatanár, fuvolaművész emlékkoncertjén korábbi tanítványai, kollégái és az erre az alkalomra összeállt ökumenikus kórus adott nagy sikerű műsort.

Nyemcsok László

Marton György fuvolatanár Békés vármegye kimagasló zenepedagógusa volt, rá emlékeztek az előadók is Fotó: Kondorosi Kultúrpercek Stáb

Marton György fuvolatanár pályája során évtizedekig tanított a Békéscsabai Bartók Béla Zeneiskolában, 10 évig igazgatója, majd 71 éves koráig a Gyulai Erkel Ferenc Zeneiskola, valamint a Kondorosi Zeneiskola fuvolatanára volt. A békéscsabai Balassi Táncegyüttes korábbi zenekarának fuvolistája, a gyulai kamarazenekar előző művészeti vezetője, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar alapító tagja, egykori szólófuvolása 78 évet élt.

Zsúfolásig megtelt a koncertre a kondorosi katolikus templom
Zsúfolásig megtelt a koncertre a kondorosi katolikus templom Fotó: Kondorosi Kultúrpercek Stáb

Őrzik Marton György fuvolatanár emlékét  

Elhangzott, Gyuri bácsi a kondorosi iskola óraadó tanára volt, 18 éven át odaadással, türelemmel tanította diákjait, vezette be őket a zene izgalmas világába. Szeretettel emlékeznek rá, fuvolajátékára, humorára, emlékét sokáig őrzik. Jó szívvel emlékeznek rá kétsopronyi tanítványai is, akiket szintén szívesen és örömmel tanított.

Vári Ferenc kondorosi zenetanár gondolatai után a Kondoros és környékbeli települések egyházi énekkaraiból ezen alkalomra összeállt ökumenikus kamarakórus csodálatos dalai nyitották meg az emlékkoncertet.

Szűnni nem akaró vastaps zárta az emlékkoncertet

A folytatásban a város ifjú hegedűművésze, Szpisjak Domán kiváló énektudásával, Klebinczki György pedig lenyűgöző zongorajátékával kápráztatta el a közönséget. A színvonalas program további részében előbb Tuska Tibor evangélikus lelkész trombita-, Kugyelka Orsolya fuvola- és Skorka László virtuóz hegedűjátéka nyűgözött le mindenkit, majd pedig a Békéscsabai Fuvola Fieszta és az ökumenikus kamarakórus előadása és dalai méltóképpen zárták a programot.

A műsorszámok végén Szigeti Margit zenetanárnő megköszönte a megjelenteknek és a fellépőknek, hogy ezzel a felejthetetlen délutánnal méltóképpen emlékeztek meg egykori párjára, Marton György zenészre és zenetanárra.

Az emlékkoncertet szűnni nem akaró vastaps, majd pedig a közös fényképek elkészítése és baráti beszélgetések zárták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában