Energetikai korszerűsítés

2 órája

Új köntöst kapott a Mezőberényi Idősek Otthona, átadták a felújított intézményt – galériával, videóval

Átadták a felújított Mezőberényi Idősek Otthonát hétfőn délben. Az energetikai fejlesztés több mint 179 millió forintból készült el, amelynek során megtörtént az épület homlokzat- és födém hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, új hőtermelő berendezés telepítése, illetve 24 kW-os napelemes rendszert is telepítettek az ingatlanra. Emellett megvalósult a Mezőberényi Idősek Otthona projektarányos akadálymentesítése is.

Papp Gábor

Siklósi István, a város polgármestere a felújított Mezőberényi Idősek Otthona átadásán elmondott köszöntőjében kiemelte, ünnep volt a hétfői; egy olyan ünnep, amelynek során egy nagyprojektet adtak át, zártak le. 

Mezőberényi Idősek Otthona
Siklósi István, Dankó Béla, Fülöp Attila és Megyeriné Pénzes Mária, a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat igazgatója adta át a fejlesztést. Fotó: Lehoczky Péter

– Megújulhatott a Mezőberényi Humánsegítő és Szociális Szolgálat Idősek Otthona. Elsősorban egy energetikai beruházás valósult meg, de az épület esztétikailag is megújult – emelte ki, majd hozzátette, az elmúlt öt évben is együtt dolgoztak Dankó Béla országgyűlési képviselővel a fejlesztések kapcsán is. Ennek mentén elmondta, az önkormányzat a mögöttünk hagyott ciklusban több mint 5,8 milliárd forintnyi pályázati forrással dolgozhatott.

Mezőberényi Idősek Otthona: a városban minden korosztályra figyelnek

Dankó Béla országgyűlési képviselő szólt arról, hogy az épület megújulása városképi szempontból is fontos volt. Kapcsolódva Siklósi István gondolataihoz, kifejtette, összesen, az önkormányzatot, a vállalkozásokat, gazdasági szervezeteket és civil szervezeteket is beleértve, mintegy 10 milliárd forintnyi támogatás érkezett Mezőberénybe.

A konkrét beruházással, az energetikai fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, nap mint nap szembesülünk a klímaváltozással együtt járó problémákkal, ami az élet számos területét érinti, elég csak a tavalyi és az idei aszályra gondolni. 

– Ezért is nagyon fontos, hogy hogy visszaszorítsuk a fosszilis energiahordozókat, aminek egyik nagyon jó módját jelentik az energetikai korszerűsítések – folytatta a gondolatot. – A hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtéskorszerűsítéssel, a napelemek használatával gazdaságosabbá válik a fenntartás, és a környezetet is védjük.

A helyi közösségek ereje

Dankó Béla szólt a helyi közösségek erejéről: – Mind az önkormányzat, mind a mezőberényiek számára nagyon fontos valamennyi korosztály. Oktatási intézmények újultak meg, de figyelnek az idősekre is – hangsúlyozta. – A közösségek fontos értékmérője, hogy odafigyelnek azokra, akik segítségre szorulnak.

 

Foglalkoznak azokkal, akik segítségre szorulnak

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elöljáróban kiemelte, az elmúlt időszakban több alkalommal járt Mezőberényben különböző szociális beruházások kapcsán.

– Ez is mutatja, hogy Mezőberény foglalkozik és foglalkozni akar azokkal, akik valamilyen szempontból segítségre szorulnak – tette hozzá. Mint kifejtette, a kormány elkötelezett a családok megerősítésében, abban, hogy minden lehetőséget és minden támaszt megadjon a családoknak, hogy a nagyszülők, a szülők és gyermekek erős családokat alkothassanak. 

Már 650 ezren használnak Gondosórát

– Minden családpolitikai intézkedéssel együtt vannak olyan élethelyzetek, vannak olyan életkörülmények, amikor nem elég a család támogatása, amikor ha a család úgy látja, más kiegészítő segítségre van szükség, amikor igénybe kell venni a szociális ellátást, valamelyik szociális intézményt – folytatta a gondolatot az államtitkár. – Ma Magyarországon több mint 155 ezer olyan idős honfitársunk él, aki valamilyen típusú segítséget igénybe vesz, valamilyen típusú ellátást igénybe vesz. Ezek egy része olyan, amely a családokat támogatja, hogy az idős szülő és nagyszülő otthon, a saját házában kapjon segítséget, ilyen a házi segítségnyújtás. Vannak, akik a nappali ellátást veszik igénybe, illetve vannak, akik idős otthonának élnek. 155 ezer idős honfitársunk megsegítésére az idei költségvetésben közel 260 milliárd forintot biztosítottak.  Az összeg évről évre nő, és jövőre is fenn kívánják tartani 

Kiemelte, azért, hogy az idősek az otthonukban biztonságban érezhessék magukat, elindították a Gondosóra projektet. Így ha jelzéssel kell élni, akkor a 0-24 órában hívható diszpécserszolgálat segíti az élethelyzetüket. Az eszközt mintegy 650 ezren használják.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában