Forgalmi rend

6 órája

Több tízezer forintba kerülhet ez a csabai stoptábla – videóval

Átadták a közelmúltban a József Attila és a Deák utcákat összekötő kishidat Békéscsabán. Változott ezzel a forgalmi rend a Derkovits soron, kikerült ugyanis a József Attila utcai kereszteződésbe egy stoptábla: meg kell állni, és elsőbbséget kell gyalogosoknak a zebrán, a kerékpárosoknak pedig a kerékpárúton.

Licska Balázs

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.-nél a kishidat érintő beruházás kapcsán az átadás előtt hangsúlyozták: változik a forgalmi rend a Derkovits soron. Kikerült ugyanis egy stoptábla, ami azt jelenti, hogy a Derkovits soron haladóknak – köztük autósoknak, motorosoknak, de a kerékpárosoknak is – meg kell állni a zebra előtt, és elsőbbséget kell adni a zebrán átkelő gyalogosok, sőt immár a kiépült kerékpárúton érkező kerékpárosok számára is.

stoptábla,kishíd,változás,közlekedés.Békéscsaba
Nem árt figyelni, ugyanis változott a forgalmi rend a Derkovits soron, kikerült egy stoptábla a kishídnál
Fotó: Bencsik Ádám

Az autósok kétharmada vette észre, hogy változott a forgalmi rend 

A kishíd átadását követően – sőt, igazából előbb, hiszen a stoptáblát korábban leleplezték – változott a forgalmi rend a Derkovits soron. A tapasztalatok szerint az itt közlekedő autósok kétharmada maximálisan figyelembe vette a stoptábla utasításait, azaz teljesen megállította az autót, harmada viszont csak lassított, de nem állt meg – azaz lényegében szabálytalan volt.

Egy év után most újra szokni kell, hogy jöhetnek kerékpárosok

A kishíd újjáépítése nagyjából egy évig tartott, azaz ennyi ideig nem kellett arra számítaniuk az autósoknak, hogy a József Attila utca vagy a kishíd felől kerékpáros érkezik, akár jelentős sebességgel. Most tehát szokniuk kell, hogy jöhetnek kerékpárosok, és hogy nekik van elsőbbségük, illetve arra is célszerű tehát figyelni, hogy a stoptábla kihelyezése miatt változott a forgalmi rend a Derkovits soron.

Aki nem áll meg a stoptábla jelzésére, akár bírságot is kaphat

Az, aki nem áll meg a STOP-táblánál – amellett, hogy balesetveszélyes helyzeteket teremthet –, akár bírságra is számíthat, annak mértéke pedig több tízezer forint is lehet. A büntetés mértéke függhet attól, hogy

  • nem állt meg a stoptábla jelzésére, de ezzel igazából nem okozott gondot;
  • nem állt meg a stoptábla jelzésére, és nem is adott elsőbbséget, pedig kellett volna;
  • nem állt meg a stoptábla jelzésére, és ezzel balesetet is okozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában