Hagyományok

2024.06.29. 08:15

Megkezdődött a Körös-völgyi Sokadalom és a Várszínház idei évada – galériával, videóval

Megkezdődött 24. Körös-völgyi Sokadalom és a Gyulai Várszínház 61. nyári évada pénteken délután Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren. A Körös-völgyi Sokadalom ezúttal is a népi kézművesség különlegességeivel, néptánccal, népzenével, családi programokkal várja az érdeklődőket vasárnap estig. A Gyulai Várszínház pedig szintén különleges előadások, fesztiválok, minőségi események sokaságát kínálja.

Papp Gábor

A Körös-völgyi Sokadalom a magyar népi kultúra és a magyar népművészet ünnepe.

Fotó: Kiss Zoltán

A délutáni hivatalos megnyitón dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, több mint két évtizedes hagyomány, hogy a Körös-völgyi Sokadalom programját a Gyulai Várszínház nyári évadának nyitányaként rendezik meg, és a megnyitó ünnepséget is közösen tartják.

Körös-völgyi Sokadalom, népművészet, népi kultúra
A Körös-völgyi Sokadalom a magyar népi kultúra és a magyar népművészet ünnepe. Fotó: Kiss Zoltán

Körös-völgyi Sokadalom: a magyar népművészet ünnepe

Kónya István alpolgármester kiemelte, a Körös-völgyi Sokadalom a magyar népi kultúra és a magyar népművészet ünnepe.

A program három napja a magyar népi világról, a kismesterségekről, a folklórkincsünk megéléséről és mindarról szól, ami a magyarságot magyarrá teszi. A hagyomány akkor él tovább, ha van olyan generáció, amelynek tagjai befogadják és magukénak érzik. Aki kilátogat a sokadalomra, megérinti a magyar nép kultúra, a folklór, a néptánc.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, a Körös-völgyi Sokadalom több mint 20 éve működik. 

– A 24 év rengeteg tapasztalatot és élményt halmozott fel. A két és fél évtized komoly megméretést jelent a kézműveseknek, akik évről évre elhozzák Gyulára a portékáikat, hogy bemutassák a szebbnél szebb, kézzel készített tárgyakat – folytatta a gondolatot. – Emellett elárulják azt is, hogy miként készülnek a tárgyak. A mesterségbemutatók során ki is lehet próbálni, hogyan készül egy korong, hogy hímeznek, hogyan faragnak fát. Mindez bizonyítja, hogy a népművészet még számtalan lehetőséget és teret ad azoknak, akik az évszázados hagyományainkban találják meg az önkifejezés formáját és a közösséghez való tartozást. A sokadalom visszaadja a régi vásárok hangulatát, ahol mindenki kipróbálhatja a kézművességet, bepillanthat a kulisszatitkokba. A gyermekek időutazáson vehetnek részt, kipróbálhatják, hogy milyen volt nagymamáink, dédszüleink korában a játék. A sokadalom egyszerre nyújt ismeretet, élményt és szórakozást a családok valamennyi tagjának.

Mint kifejtette, minden évben hoznak valami meglepetést is a rendezvényre, ami idén a Török hatás a magyar népművészetben témakört járja körül egy kiállítással és különböző mesterségbemutatókkal. Hangsúlyozta, a fesztivál hű maradt kitalálóinak gondolatához, ami nem más, minthogy találkozzanak egymással a népművészet művelői és szeretői.

Néptánccal telik meg a színpad

Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége elnöke kiemelte, három napon keresztül, péntektől vasárnapig tele volt, tele lesz a színpad délutánonként. Pénteken „Együttélésben Békés vármegyében” címmel a nemzetiségi táncegyüttesek gálaműsorát láthatták az érdeklődők. 
Szombaton délelőtt gyerekjátszót, gyerekvetélkedőt rendeznek, illetve táncház is lesz. Délután a Békés Vármegyei Táncosok Találkozóját és Békés Vármegyei Népművészeti Csoportok bemutatóját tartják, ahol a népművészetet komplexitásában vonultatják fel, népdalénekesek, népzenészek egyaránt bemutatkoznak a megyéből. Este pedig Békés vármegye felnőtt néptáncosai mutatkoznak be, és adnak egy-másfél órás összeállítást. A napot táncház zárja. Vasárnap gyulai együttesek lépnek fel a gyerekektől a felnőttekig.

Minőségi kikapcsolódás a Várszínházban

Dr. Elek Tibor elmondta, az elmúlt hatvan évben a Gyulai Várszínháznak nagyon gazdag hagyományrendszere alakult ki.

– A történelmi drámáktól a kortárs magyar szerzők ősbemutatóján át egészen az elmúlt évtizedek összművészeti fesztiváljainak tradíciójáig számos hagyomány szerepel a palettán – fogalmazott. – Mindezt igyekszünk tovább éltetni és tovább fejleszteni, megújítani, újabb hagyományokat teremteni.

Példaként említette, hogy a korábbi Shakespeare-fesztivál átalakították világirodalmi klasszikusok fesztiváljává, és hat nap alatt hét világirodalmi klasszikus szerző művét láthatják különböző helyszíneken az érdeklődők. 

– Az összművészeti fesztivál azt is jelenti, hogy péntektől augusztus 17-ig csaknem mindennap lesz valamilyen művészeti program a várszínház szervezésében a legkülönbözőbb műfajokban, a legkülönbözőbb korosztályoknak és a legkülönbözőbb érdeklődésű közönségnek kínálunk minőségi művészeti élményeket – tette hozzá. – Lesz négy saját bemutatónk is.

Ismét megtartják az Erdélyi hét elnevezésű színházi fesztivált, ahogy ugyancsak hetedik éve rendezik meg a Nemzeti Klasszikusok Napjait is, idén Örkény Istvánra esett a választásuk. Vasárnap este már Georges Bizet: Carmen című művét tekinthetik meg az érdeklődők a Barcelona Flamenco Ballet előadásában. Július 3-án jön az első bemutató, az Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből (1938 – 1946) című mű Hegedűs D. Géza rendezésében, majd sorjáznak a különböző programok.

A megnyitó ökumenikus áldással folytatódott, majd Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám áriájára felhúzták a várszínház zászlaját a gyulai vár falára, illetve eldörrent a három ágyúlövés is, ami a nyári évad kezdetét jelentette. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!