Megnyitó

2024.07.04. 18:53

Orosházi kiállítás: tíz festő ötven képpel mutatkozik be a városházi galérián

Az orosházi festők kiállítását csütörtökön nyitották meg a városházi galérián. Tíz alkotó félszáz munkájában gyönyörködhetnek a képzőművészet kedvelői a kiállításon.

Csete Ilona

A Violínák kamaraegyüttes a látvány mellé zenei élményt is kínált a kiállítás megnyitónapja, majd F. Varga Mária festőművész köszöntötte az egybegyűlteket, az alkotókat, akik ezúttal is elhozták a városházi galériára azokat a képeiket, amiket a közelmúltban készítettek.

orosházi festők, kiállítás, galéria
Zenei és vizuális élmény az orosházi festők kiállításán. A szerző felvétele

– Az irodalom, a zene, az előadóművészet, a képzőművészet az élet sava s borsa. Jó volna, ha a fiatalabb generáció is így vélné és lenne igényük ilyen tartalmas kikapcsolódásra. Segít látni, láttatni az online világ, de itt, közelről szemlélve fedezhetjük fel egy-egy kép részleteit, a megszáradt festék illatát. A jó beszélgetés, a művésszel való eszmecsere, erre ad alkalmat az ilyen találkozás, a tárlat megnyitója is – hangsúlyozta a művész. 

Kiállítás: késztetést érzünk belső világunk kifejezésére

– S hogy miként alakul ki az emberben az alkotás utáni vágy? Miként bontakozik ki a tehetség? – valami késztetést érzünk arra, hogy kifejezzük belső világunkat, megmutassuk a gondolatainkat. A rajz, a színek világa erre a legalkalmasabb számunkra – fogalmazta meg inspirációjukat a festőnő. Felnőtt korban akár áldozatok árán is megmarad ez a belső indíttatás: mert az alkotás örömöt ad, mással nem pótolható.

F. Varga Mária nyitotta meg a kiállítást. A szerző felvétele

Az orosháziak mindannyian autodidakta festők, segíti őket az internet, inspirációt ad számukra a képtárak látogatása, régi mesterek tanulmányozása. Van, aki otthon, mások közösségekben, alkotótáborokban festenek. Kölcsönösen segítik az egyén kibontakozásának a lehetőségét.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!