Labdarúgás

2 órája

Hatvan éve nyerte meg a tokiói olimpiát Palotai Károllyal a magyar válogatott

1964. október 23-án nyerte meg Magyarország labdarúgásunk történetének második olimpiai aranyérmét. A csapat egyik tagja a békescsabai születésű, később világhírű játékvezető, Palotai Károly volt.

Beol.hu

Az 1956-os melbourne-i olimpián a címvédő a magyar labdarúgó-válogatott nem vehetett részt a forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követően – írták a Puskás Intézet cikkében.  Az 1956-os események után az Aranycsapat gyakorlatilag szétesett, s hazánk az 1958-as világbajnokságon már a csoportból sem jutott tovább. Két év múlva az olimpiai válogatott bronzérmes lett Rómában, majd az 1962-es chilei vb-n ötödikként zárt Magyarország, az 1964-es Európa-bajnokságon pedig harmadik volt. Így tehát futballcsapatunk 1953 óta nem nyert tornán aranyérmet. Néhány hónap múlva a spanyolországi kontinenstornán Tokióban rendezték meg az ötkarikás játékokat, amely október 10-től október 24-ig tartott. A csapat oszlopos tagja volt a békéscsabai születésű Palotai Károly, aki később játékvezetőként is bizonyított.

Palotai Károly, olimpia, arany, játékvezető
Palotai Károly játékvezetőként világhírűvé vált. Fotó: MLSZ.hu

Magyarország futballcsapata az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése után nyolc évvel nyerte meg története második olimpiai aranyérmét, miután egy öngóllal és Bene Ferenc találatával 2–1-re legyőzte Csehszlovákiát a tokiói Olimpiai Stadionban. 

Palotai Károly a döntőben nem lépett pályára

Palotai az utolsó edzésen, a szabadrúgások gyakorlása során sérülést szenvedett, így  a magyar csapat végül – „szellemi vezére” nélkül, addigi legnehezebb mérkőzésén – 2–1-re nyert Csehszlovákia ellen, s olimpiai bajnok lett! Palotai helyett Novák Dezső állhatott a dobogó tetejére, s hogy az öröm mellett a fájdalom még nagyobb legyen: az akkori szabályok szerint csupán a döntőn szereplő játékosok kaphattak aranyérmet.

Szerencsére a fájdalmamat mások is átérezték. Csapatom, a Győri ETO, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság közreműködésével a szurkolók összeadták a pénzt, és a NOB engedélyével megcsináltatták az aranyérem másolatát. Jóval az olimpia után egy bensőséges ünnepség keretében vehettem át. Így még szebben csillog az enyém, hiszen a közönség, a csapat, a szurkolók szeretete is benne van…

Fantasztikus játékvezetői karrier

Palotai Károly bíróként világhírű lett. Az MLSZ cikke szerint

  • 1974-ben, 1978-ban és 1982-ben a világbajnokságon, 
  • 1972-ben és 1976-ban az olimpián, 
  • 1980-ban az Európa-bajnokságon vezethetett. 
  • 1975 és 1981 között csak 1980-ban nem kapott valamelyik kontinentális kupadöntőben bírói szerepet. 
  • 1976-ban például ő dirigálta a Bayern München–St.Étienne, 1981-ben a Liverpool–Real Madrid BEK-finálét. 
  • A leghíresebb 90 perce fekete uniformisban az 1978-as Mundialon megrendezett argentin–brazil volt (0-0). 

     


 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában