Számlaszámok

Nyemcsok László

Rekordot döntött, hogy mennyi számlaszámot néztem meg a héten. Nem internetes csalóként, hanem a bajba kerültek, a rászorulók érdekében. Kezdődött a kondorosi Leszenyiczki Mihály tragikus tűzhalálával. Minden bizonnyal villám csapott a házukba, a postás, zenész életét vesztette, az épület lakhatatlanná vált. A családfő feleségének és lányának férj és apa nélkül kell folytatnia életét, ráadásul úgy, hogy mindenük odaveszett.

A jó emberek azonban nem hagyták magára a családot, először tárgyi felajánlásokra tett közzé felhívást a polgármester. No, de nem kell öt mosógép, hűtőszekrény, ezernyi ruha, tíz csillár. Sokan inkább pénzzel segítettek volna, ez egyszerűbb, és arra használják, amire még leginkább szükségük van. Másnap már a polgármester Facebook-oldalán meg is találtam a számlaszámot.

Szintén kötődik Kondoroshoz férjén keresztül Csapóné Hernádi Noémi, a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdakörének elnöke, aki családjával Kiscsákón él és gazdálkodik. Tornádószerű vihar rombolta le otthonukat, gazdaságukat. Sokan fizikai munkával segítettek, a Magosz pedig számlaszámot nyitott a javukra.

Elindult a Magyarok Kenyere program is a héten Békésben, már érkeznek a rászorulóknak a gazdák búzaadományai.  Akinek nincs gabonája, pénzzel is segíthet, megadták a számlaszámot. Ha pedig internetes csalások, ezeknél az utalások biztosan oda jutnak, ahová szánják, ezt létező, hiteles szervezetek, valós emberek garantálják.

Szent István intelmeiből származik: „A jóság erényének gyakorlása elvezet majd téged a teljes boldogsághoz.” Pedig akkor még számlaszám sem volt.