Vizes vezetés

Nyemcsok László

Egy autó hátsó szélvédőjének rendszámtábláján olvastam a minap Csabán: „A sör olcsóbb, mint a benzin, igyál, ne vezess!” Közben egy tanulmány éppen arra hívja fel a figyelmet, ha hosszabb útra megyünk, és vezetünk, igyunk eleget. Vizet. A nem megfelelően hidratált vezetőknél a leggyakoribb hibák közé tartozik az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. A nem elégséges hidratáció szédülést, hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést is okozhat. Ezért kell a folyadékfogyasztás vezetés közben is, vagy minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz.

A legtöbb európai országban nem tiltott az evés vagy az ivás a volán mögött, de egy másik tanulmány szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 80 ezer, Angliában pedig 45 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetniük. Ezért ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

Túl sok kávét és teát ne fogyasszunk a volán mögött, ha hosszabb útra megyünk, mert a túl sok koffein idegességet okoz. Néhány kávé, tea viszont segítheti a figyelem fenntartását. Ha sokat eszünk vezetés közben, elálmosodunk, fáradtabbak leszünk, gyomorpanaszok jöhetnek elő, melyek befolyásolják a koncentrációt, ez pedig jelentősen megnöveli a baleset kockázatát.

Ha már vicces rendszámla-felirattal kezdtem, azzal is zárok, talán még baleset-megelőzési tanácsnak is elmegy: „Ha ezt el tudod olvasni vezetés közben, akkor túl közel jöttél.”