Támogatás

2 órája

Sikeres a rezsicsökkentés: a magyarok biztonságos körülmények között várhatják a telet

A rezsicsökkentésnek és a gázbeszerzéseknek köszönhetően mi, magyarok vághatunk neki a legbiztonságosabb körülmények között az idei télnek – mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MW

A magyarok biztonságos körülmények között várhatják a telet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Fotomoment001

Emlékeztetett: évi 1729 köbméteres fogyasztásig mindenki hatósági áron kapja a gázt, ez a 3,6 millió fogyasztási hely 91 százalékát fedi le.

Hozzátette:

a háborús körülmények között, energiaválságos időkben, a brüsszeli szankciók ellenére sikerült biztosítani a szükséges mennyiségű gáz beszerzését, így a tárolókban lévő földgáz mennyisége 6,29 milliárd köbméter, ez a tárolók 92,21 százalékos töltöttségét jelenti, ami fogyasztásarányosan 59,39 százalékot jelent.

Felhívta a figyelmet arra: a korábbi téli adatok alapján, figyelembe véve a gazdasági és lakossági fogyasztást, ez a mennyiség 123 napra elegendő tartalék, de 24 millió köbméter lakossági napi fogyasztást feltételezve már 261 napra elegendő. Ezzel Európában is az elsők között vagyunk – emelte ki.

Megjegyezte: ennek ellenére a Brüsszel egyre erősebben támadja a rezsicsökkentést, ahelyett, hogy a többi tagállam figyelmébe ajánlaná. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a magyarországi baloldali politikusok is „úgy ugrálnak, ahogy Brüsszel fütyül”, és a brüsszeli politikát kiszolgálva a rezsicsökkentés megszüntetését szeretnék elérni. Hozzátette: „a Tisza Párt valamennyi tagja, beleértve Magyar Péter elnököt és talán a Gyurcsány-família is a Szemlő-hegyen élvezi” a rezsicsökkentést.

Kiemelte: a jövő évi költségvetésben is biztosítva van a rezsicsökkentés, és amíg a Fidesz-KDNP van kormányon, addig marad a rezsicsökkentés politikája.

Ezek a nagycsaládos gázártámogatások szabályai

Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója a sajtótájékoztatón ismertette a nagycsaládosok gázártámogatásának szabályait. Mint mondta, a nagycsaládosok gázártámogatása az elmúlt években bizonyított, a családoknak jó volt, mert a gazdasági nehézségek közepette kiszámítható volt, és tervezhetővé tette a kiadásaikat.

Hozzátette: Magyarországon 143 ezer nagycsalád van, ebből 62 316-an igényelték a nagycsaládos gázártámogatást. Jelezte: 6751 olyan család van, ahol idén született a harmadik gyermek, így már ők is jogosultak a támogatásra.

Elmondta: 

a nagycsaládosok az 1729 köbméter felett három gyermek esetén további 600 köbméter, majd minden további gyermek után további 300 köbméter földgázt vásárolhatnak a rezsicsökkentett áron.

Kiemelte: a támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell a kormányhivatalnál, de ezt elég egyszer megtenni és mindaddig él a nagycsaládos gázártámogatás, amíg a jogosultsági feltételek fennállnak. Jelezte: visszamenőlegesen két hónapra lehet igényelni, így aki a következő napokban beadja, annak szeptembertől él a támogatás.

Mint mondta, a nagycsaládosok gázártámogatására az jogosult, aki legalább három gyermeket nevel és családi pótlékot kap, vagy aki ugyan már csak két gyermek után kapja a családi pótlékot, de az emelt összegű, nagycsaládosoknak járót.

Felhívta a figyelmet arra: a kérelmet annak kell benyújtania, akinek a nevére a számlát kiállítja a szolgáltató, akkor is, ha nem ő részesül a családi pótlékban. A nagycsaládosok gázártámogatásának részleteiről a kormányhivatalok honlapján, valamint a Magyar Államkincstár oldalán lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában