Gőzerővel dolgoznak

2024.06.19. 13:45

Az árpával lassan végeznek, már a búzát és a repcét is aratják Békésben

Nagyüzem van a határban, kombájnok lepték el a táblákat Békésben. Az őszi árpa aratása a végéhez közelít, a termés jó közepes, 5–7 tonna körül alakul hektáronként.

Nyemcsok László

Bozsár Tamás (balra) és Karácsony Attila az árpa minőségével is elégedett

Fotó: Bencsik Ádám

Bozsár Tamással, a Csabai Raktárszövetkezet integrációs és kereskedelmi vezetőjével egy telekgerendási árpatáblához látogattunk el, ahol Karácsony Attila kombájnos vágta a gabonát.

– Jó közepes a termés, a minősége, nedvességtartalma is megfelelő, igazán az alacsony felvásárlási ár nem kedvez a gazdáknak – ecsetelte Bozsár Tamás. – Mivel az aratáshoz ideális az idő, mindenki gőzerővel igyekszik betakarítani a termést, már a búzát és a repcét is aratják Békés vármegye számos területén.

A szakember kitért arra, a búzák többsége jól mutat, viszont a repcék gyengék, hiányzott az eső, kevés az oldalhajtás. A napraforgó és a kukorica tartja magát, de a gabonaaratás után nagyon jól jönne nekik a csapadék.

Kondorosi gazdákkal beszélgetve az őszi árpa hozamával elégedettek, és többen végeztek is ezzel a gabonával, náluk is már a búza és a repce van terítéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!