Anna-ligeti kiállítás

2024.06.30. 06:58

Kíváncsi vagy, kik és hogyan éltek az 1920-as, 30-as években a kastélyban?

Szarvas legfiatalabb, 1908-ban épült kastélyát csak kevesen ismerik. A Csáky-kastély és közvetlen parkja 1994-ben került a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, illetve annak jogelődje vagyonkezelésébe. Napjainkban a kastély a nemzeti park székháza, az azt övező Anna-liget pedig a Körösvölgyi Állatpark otthona.

Csete Ilona

Maga a kastély nem, csak az Anna-liget látogatható. Ennek ellenére nagyon sokan kíváncsiak arra, milyen múltja lehetett a gyönyörű parknak, kik lehettek a csodálatos neoklasszicista kúria egykori lakói. Történetét ezért egy látványos időszaki kiállítás keretében foglalta össze a nemzeti park igazgatóság – olvasható a honlapjukon.

időszaki kiállítás
Bolza Anna esküvője

Archív fotók, régi térképek, leírások mutatják be a hajdan itt élt családok és az Anna-liget történetét. A kiállítás alapját dr. Molitorisz Pál és dr. Tirják László szerzők 2019-ben megjelent Történelmi séta a szarvasi Anna-ligetben című könyve szolgáltatta.

A kiállításból többek között kiderül, milyen változások mentek végbe a területen, milyen kapcsolatban áll egymással a híres Szarvasi Arborétum és az Anna-liget, miért keresztelték a parkot Anna-ligetnek, hogyan került Szarvasra a szepesi származású gróf Csáky Albin vallás- és közoktatási miniszter, milyen volt a Csáky-kastély eredeti elosztása, kik és hogyan éltek az 1920-as, 30-as években a kastélyban.

A kiállítás 13 tablón mutatja be e műemléki környezet históriáját a középkortól egészen napjainkig. Nem csak szarvasi kötődésű érdeklődőknek ajánlják, hanem azoknak is, akik szeretik a kastélyok, régi korok hangulatát felidézni. A kiállítás megtekintési lehetőségét a Körösvölgyi Állatparkba váltott belépőjegy tartalmazza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában