Beol podcast

2024.07.14. 17:48

Akár milliókat is bukhatunk: még mindig sok az internetes csalás – podcasttal

Stúdiónk vendége Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője volt. Beszélgetésünk apropóját az internetes csalások adták, melyeknek egyre újabb, trükkösebb változatai vannak.

Nyemcsok László

Stúdiónkban csak egy nap Békés vármegyei internetes csalásos bejelentéseit sorolta a szóvivő, félelmetes, hogy mennyi eset történt, és hogyan vertek át embereket. Azon a napon éppen az adok-veszek oldalokon történt bűnesetek voltak túlnyomó többségben, máskor a bankszámlához kötődő csalások vezetnek.

internetes csalás, rendőrség, Szombati Andrea
Szombati Andrea: terjed az internetes csalás, az évek alatt összekuporgatott pénzüket sokan szinte másodpercek alatt elvesztik Fotó: Beol.hu

Súlyos milliók is odavesznek, egy Békés vármegyei, állattartással foglalkozó céget például több, mint 10 millió forinttal károsítottak meg. Egyéni és családi drámák is vannak a pénzlenyúlásoknál, sokan az évek alatt összekuporgatott pénzüket szinte másodpercek alatt elvesztik, és több esetben a pénzük külföldi számlákon landol.

Az internetes csalásnál a megelőzés az első

– A rendőrség teszi a dolgát ezeknél a bűncselekményeknél is, percek alatt felveszik a kollégák a kapcsolatot a bankokkal, nyomoznak az ügyekben – hangsúlyozta Szombati Andrea. – Ugyanakkor, ha bármi gyanúsít észlel az ember, sokkal jobb, ha megszakítja a vonalat, és felhívja ő maga a bankját. A megelőzésnek van a legnagyobb szerepe. Persze, a bűnözők gyorsan sürgetnek döntést, és kihasználják az ember élethelyzetét. Például azt mondják, veszélyben az illető pénze, gyanús tranzakció van a számláján, de ha gyorsan megad minden adatot, számot, kódot, ők még időben segíteni tudnak. Természetesen átverés az egész, és odalesz az áldozat pénze.

Egy 41 tagú bűnbandát is felszámoltak

A szóvivő szólt arról, a rendőrség ér el eredményeket a felderítésben, elfogásban, nemrégiben például egy 41 tagú bűnbandát számoltak fel, melynek tagjai internetes csalásokat követtek el. Kiemelte még egyszer, a hangsúly továbbra is a megelőzésen van. A rendőrség Békésben is számos felületen ad tanácsokat, hívja fel a figyelmet, hogy mire kell ügyelniük az embereknek, hogy ne tudják megkárosítani őket.     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában