Vádemelés

4 órája

Csomagtartóba tette a migránsokat a romániai embercsempész

Migránsokat szállított egy személyautó zárt csomagtartójában az a 45 éves romániai férfi, aki ellen vádat emelt a Battonyai Járási Ügyészség. A vádlottnak folytatólagosan, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt kell felelnie. A vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott, illetve azt, hogy a férfit utasítsák ki Magyarország területéről.

Licska Balázs

Embercsempészés miatt emeltek vádat egy 45 éves romániai férfi ellen, aki az autója csomagtartójában is szállított migránsokat

Forrás: shutterstock

A férfi tavaly szeptember 18-án egy ismeretlen megbízásából egy ötszemélyes személyautóval azért ment Battonya külterületére, hogy onnan migránsokat szállítson tovább Magyarországon keresztül Olaszországba. Az embercsempész Battonya és Mezőhegyes között, a 4444-es közúton a személyautójába kilenc pakisztánit vett fel, akikről tudta, hogy a magyar-román határt illegális módon, a zöldhatáron keresztül lépték át.

embercsempész, migránsok, csomagtartó
Embercsempészés miatt emeltek vádat egy 45 éves romániai férfi ellen, aki az autója csomagtartójában is szállított migránsokat
Forrás: shutterstock

Az autó utasterében hét, a csomagtartójában két migráns szállított

A vádlott a személyautó utasterébe hét, míg a csomagtartójába két migránst szállított be, és így indult el Mezőhegyes felé. Amikor Mezőhegyesen, a Battonyai úton észrevett egy rendőrautót, a rendőri intézkedéstől tartva kiszállította a kocsiból a pakisztániakat: az a két migráns, akiket a csomagtartóban vitt, a levegő hiánya miatt rosszulléttel, légszomjjal küzdöttek. A férfi, miután kitette a migránsokat, elhajtott a helyszínről. A férfit nem sokkal később Mezőhegyesen, a Kossuth utcában igazoltatták – ismertették a Békés Vármegyei Főügyészségen.

Az embercsempészt egy másik esetnél kapták el

Az embercsempész idén január 23-án Temesváron egy ismeretlen megbízásából felvett két indiait és egy Srí Lanka-it, hogy őket Olaszországba szállítsa. A román-magyar határ közelébe ment velük, ahol a migránsok – és egy negyedik ember – kiszálltak az autóból, és az ismeretlen, negyedik ember vezetésével a külföldiek a zöldhatáron keresztül, illegálisan Magyarország területére léptek.

Közben a vádlott a kiszombori határátkelőhelyen belépett Magyarország területére, majd – mivel telefonon tartották a kapcsolatot – a migránsokat és az ismeretlen társát felvette az autóba, és elindult velük Magyarországon keresztül Olaszország felé. 

Most is megpróbált elmenekülni, amikor ellenőrzést látott

Az autót később az M7-es autópályán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei intézkedés alá akarták vonni, de ezt észrevette a férfi, és nagy sebességgel kihajtott a sormási pihenőhelyre. Ott az autóból az indiai és az embercsempész ismeretlen társa kiugrott, majd a helyszínről elmenekült, míg a vádlottat és két migránst a pihenőhelyen, az autó mellett elfogtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában