garázskiadás

2018.09.03. 17:20

Békés megyében is egyre többen fektetnek garázsba

A lakásárak emelkedésével párhuzamosan a garázsárak is növekedtek. A drágulás ma már ott tart, hogy vannak olyan garázsok, melyeknek az ára majdnem annyi, mint amennyi egy kisebb garzonlakásé volt 2013-ban. Az utóbbi időben pedig egyre többen inkább úgy gondolkodnak, lakás- helyett garázskiadásba vágnak.

Busi Ottó

Egyes szakértők szerint viszont a garázskiadás nem hoz annyit, amennyit várnánk tőle, ráadásul nagyságrenddel több munkát jelent, mint egy lakás kiadása.

Gadanecz Zoltán, a GDN ­Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt tapasztalja, sokan akár húszmillió forintot is belefektetnek garázsokba. Amennyiben 10-20 ezer forintért kiadnak tíz garázst, akkor ezek havi egy-kétszázezer forintot hoznak a konyhára. A szakértő szerint azonban ezeket a beállókat tíz bérlő használja, ezáltal sokkal több időt és energiát igényel a bérbeadó részéről, mint egyetlen lakás, ami ugyanezt a bevételt tudja biztosítani.

A Békés megyei hirdetések alapján a garázsok eladási ára nagyságrendileg 2,5 millió forint, a bérleti díja pedig 15 ezer. Mindkettőnél nagy a szórás, míg egy békéscsabai zárt belső udvari kocsibeálló 900 ezer forintért megvehető, addig az Andrássy úton egy elektromos kapuval felszerelt, 16 négyzetméteres garázs 4,9 millió. Kiadásnál a legolcsóbb egy szeghalmi, 12 négyzetméteres 9 ezerért, a legdrágább pedig egy békéscsabai, 20 négyzetméteres garázs 15 ezer forintért.

A megyében 10-15 ezer forint egy garázs bérleti díja. /Illusztráció: Shutterstock/

Békéscsabán a bérlőkkel beszélgetve úgy tűnik, nem könnyű megfelelő helyen bérelni. A lakótelepeken kvázi kihalásos módon adják ki a garázsokat.

– Meg se kell hirdetni, a tulajdonos már tudja, kinek adja, ha megüresedne a hely – árulta el egy férfi a Lencsési lakótelep egyik garázssorán.

Az ott élők elmondása alapján 10-15 ezer forintos árak vannak attól függően, hogy hol és milyen felszereltséggel bír az adott garázs. A lakóépületek alatt lévő helyek drágábbak, ezeket ugyanis biztonságosabbnak tartják a bérlők, a jobban felszereltekért – például aknával vagy elektromos kapukkal rendelkező garázsokért – pedig szintén többet kérnek.

És hogy megéri-e? Mindkét oldalról úgy tűnt, hogy igen. Egy bérlő elmondta, vehetett volna garázst, de inkább a bérlés mellett döntött, kalkulációja szerint a bérleti díj körülbelül tíz év alatt éri el a vételár összegét, ennyi ideig pedig tervei szerint nem fog a lakótelepen élni.

Egy bérbeadó úgy nyilatkozott, jóval korábban családtagjaival együtt több garázst is vásárolt, ezek pedig ma már többszörösét érik az akkor befektetett összegnek. Bár az elmúlt időszakban nem emelt a bérleti díjon, de szavaival élve, így is tisztességgel és nem mellesleg rendszeresen hoz a konyhára. Ezenfelül sosem ütközött nehézségbe kiadni a tárolót, mindig talált rá érdeklődőt, és véleménye szerint a garázzsal jóval kevesebb a gond, az idegesség egy lakással összehasonlítva.

– A lakásban akár százezres kárt, közműköltséget is okozhat egy tisztességtelen bérlő. Egy garázsban ezzel szemben ezres nagyságrendű a közös költség, és nagyon elrontani sem lehet semmit, a nem fizető bérlőt is egyszerűbb kitenni egy garázsból, mint onnan, ahol lakik – tette hozzá a garázs tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában