Orosháza

2019.09.13. 16:29

Cikluszáró társulási ülést tartott a Dél-Békési Kistérség Társulási Tanácsa

Cikluszáró társulási ülésén utoljára találkoztak és tanácskoztak a Dél-Békési Kistérség Társulási Tanácsának a polgármesterei pénteken.

Cs. I.

Napirend előtt dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem orosházi intézményigazgatója arról a műhelymunkáról számolt be, amit a Családbarát Dél-Békés program keretében a települések bevonásával végeznek. Cél a fiatalok helyben tartása, olyan helyi programok kialakítása, amit a helyiek igénye szerint alakítanak. Tudományos megalapozottsággal készül a felmérés végén tanulmány.

Varga Gusztáv társulási elnök az idei, eltelt 7 hónap gazdálkodásáról elmondta, időarányos a kiadási oldal. A bevételek tekintetében a tagdíj fizetésnél vannak elmaradások. Kezdeményezte, a következő társulás olyan tevékenységet vezessen be, ami bevételt hozhat, s amivel akár a tagdíjat csökkenteni tudják.

A szerző felvétele

Az eltelt öt év eredményeiről is adott rövid összegzést, kiemelve, hogy a hajdan összeomlott s megörökölt orvosi ügyeletet 12 településsel ismét működőképessé tették, erre vannak fejlesztési elképzelések, amit már az új testület végezhet el. Beszélt a szociális ellátórendszerben végzett munkájukról, arról, hogy Kálmán András közreműködésével 80 sikeres pályázattal több mint 1 milliárd forint érkezett a térségbe kisvállalkozókhoz, civilekhez, önkormányzatokhoz. Ilyen segítségre a jövőben is van-lesz igény a kisebb településeken.

– Volt és van erő a dél-békési társulásban – summázta gondolatait Varga Gusztáv.

Simonka György országgyűlési képviselő emlékeztetett: sok éve még országosan a 3. leghátrányosabb térségként emlegették Dél-Békést. Meg kellett az itt élőknek tízszerezniük az erejüket, az erőfeszítéseiket, hogy elmondhassák mára, ez a térség a 30. helyen szerepel, a felzárkózásnak köszönhetően. De ezzel sem lehet beérni. A közösen megalkotott komplex térségi fejlesztési program eredményeiről beszélt a képviselő és biztosította a településeket a folytatásban is támogatásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában