Technológiai fejlődés

2024.06.06. 09:46

A jövő kihívásaira hívja fel a figyelmet a gyomaendrődi kutató

A gyomaendrődi fejlesztő szakember, Beinschróth Julianna kutatást végzett, melynek fókuszában a 4. ipari forradalommal kapcsolatos technológiai fejlődés áll. Bemutatja, hogy milyen hatást gyakorol a gazdaságra, társadalomra, és a munkahelyekre, illetve milyen változásokat eredményez globálisan.

Dinya Magdolna

Az emberi társadalom mindig is arra törekedett, hogy folyamatosan javítsa az életminőséget. Ezekhez az elvárásokhoz az ipar igazodik, aminek következménye mindig egy újabb ipari forradalom. Az Ipar 4.0 kifejezés a napjainkban zajló 4. ipari forradalomra utal, ami az információs technológia és az automatizált berendezések egyre szorosabb összefonódását jelenti, melynek eredményeként a termelés egyre gyorsabb és önműködőbb lesz. Beinschróth Julianna fejlesztő szakember a témához kapcsolódó kutatást végzett, mely dolgozat azóta már több nyelvre lefordított könyv formátumban lett publikálva. 

kutatás
Beinschróth Julianna. Beküldött fotó

A kutatás középpontjában a 4. ipari forradalom áll

A kutatás fókuszában a 4. ipari forradalommal kapcsolatos technológiai fejlődés áll, hogy milyen hatást gyakorol a gazdaságra, társadalomra, és a munkahelyekre, milyen változást eredményez globálisan, és ennek hatására kisvárosi szinten. Melyek azok az első lépések, amiket érdemes megtenni a Gyomaendrőd város lakóinak, hogy segítsék önmaguk és mások digitális dolgozóvá válását? 

Beinschróth Julianna munkássága kiterjed céges fejlesztő tréningekre, valamint egyéni képességfejlesztő folyamatokra, melyek alapköve a jövőre való felkészítés. Nagyon fontos, hogy az aktuális munkaerőpiaci trendeknek megfelelő soft skillekkel való foglalkozás megtörténjen az eredményesebb és hatékonyabb munkavégzés és az életvezetés érdekében. A komplex problémamegoldás, a kognitív rugalmasság, és az érzelmi intelligencia képességek egyre inkább felértékelődnek a munka világában. 

Felmérte a gyomaendrődi vezetők tájékozottságát

A szerző egy több éven át tartó országos képzéssorozatban vett részt oktatóként, aminek célja volt, hogy ipari környezetben a munkavállalók megismerjék a 4. ipari forradalom kihívásait, és felkészüljenek a változás rugalmas kezelésére. A kutatásban a szerző dokumentumelemzés, esettanulmány, és fókuszcsoportos interjú készítés kutatás módszertani eszközöket alkalmazott. Felmérte, hogy Gyomaendrőd városban vezetői szerepet betöltő 7 személy mennyire tájékozott az európai uniós és hazai gazdaságot, valamint szak- és felnőttképzést meghatározó stratégiai dokumentumokban foglalt célokat és feladatokat illetően. A csoport tagjaival interjút készített, majd a témát feldolgozó fejlesztő képzésbe vonta be a fókuszcsoport tagjait. 

A kutatásban résztvevő személyek munkájuk révén a városban sok emberrel vannak kapcsolatban, így az információáramlás elősegítésében és megvalósításában jelentős szerepet töltenek be. A megkérdezettek figyelmének felkeltésével, valamint a képzésükkel, elindult egy fejlesztési folyamat, ami segíti betölteni a multiplikátor szerepet Gyomaendrődön, ezzel elősegítve a városban az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó innovatív megoldások bevezetését és használatát. 

A 6ÁS Tudásmenedzsment Központ által szervezett képzésen részt vettek, és tanúsítványt kaptak: Toldi Balázs polgármester, Tímárné Buza Ilona Gyomaendrőd Foglalkoztatási Osztályvezető, Munkácsiné Fekete Marianna a Gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola Szakmai Intézményvezető helyettes, valamint rajtuk kívül még pár vezető beosztású személy. 

A 4. ipari forradalom jelentős változásokat hoz a munkaerőpiacra

A kutatás egy inspiráló utazás, mely Gyomaendrődtől az Európai Unió gazdasági és munkaerőpiaci törekvéséig vezet, melyben felfedezheti az olvasó, hogyan készíthetjük fel magunkat és környezetünket a változásra, a mesterséges intelligencia és a robotok térhódítására. A 4. ipari forradalom jelentős változásokat hoz a munkaerőpiacra, amelyek közé tartozhat a munkakörök átalakulása, új típusú szakmák és állások létrejötte és a szükségtelenek kivezetése. A könyv formátumban is megjelent publikációt ajánlják mindazoknak, akik szeretnének felkészülni a jövő munkaerőpiacának kihívásaira, és érdeklődnek az Ipar 4.0 hatásai iránt. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában