Beruházás

2024.06.06. 17:11

Átadták a megújult gyulai Ladics-házat - galériával

Átadták a mintegy 374 millió forintból megújult, a polgárság korabeli életét bemutató gyulai Ladics-házat csütörtökön kora délután. A megújult kiállítóhely eredeti bútorokkal és tárgyakkal, illetve számos interaktív elemmel várja a látogatókat. A Ladics-ház átadásán dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, miniszterhelyettes elmondta, ami Gyula városában történt az elmúlt másfél évtized során, jól mutatja, hogy a lelkesedés, az összefogás és az együttműködés mekkora indentitásképző erőként hat.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, a Ladics-ház a város egyik legszebb értéke: – Magyarországon egyedülálló, különleges kiállítás. Sokfelé látogathatunk tájházakat, amelyek bemutatják a paraszti kultúrát, több helyen látogathatunk kastélyokat, melyekben megismerhetjük az egykori arisztokrácia világát, a magyar polgárság kultúráját azonban csak kevés helyen mutatják be – hangsúlyozta a polgármester. – E kevés hely között pedig a leghitelesebb és a legszebb a gyulai Ladics-ház, mert abban egy egykor valóban létező gyulai polgárcsalád több nemzedékének életét és életmódját csodálhatjuk meg az egykor tulajdonukat képező házukban, a saját bútoraik, a saját berendezési tárgyaik között. A polgármester külön köszöntötte a Ladics család megjelent tagjait.

Ladics-ház, átadó
Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr. Görgényi Ernő polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök a Ladics-ház átadóján. 
Fotó: Lehoczky Péter

A Ladics-ház a város múltját is jelenti

Emlékeztetett arra, hogy Ladics László, Margit és György, az épület utolsó lakói szülei nemzedéke életének része, élő szereplői voltak,  ők hagyták a városra a teljes hagyatékot. – Ma a Ladics-ház mindannak a  szellemi és materiális értékegyüttesnek a megtestesítője, amely Gyula város múltját jelenti – fogalmazott.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte a Ladics-ház történetét: – Gyulán azért fontos az épület, mert egy olyan házról van szó, amely a polgári lét minden elemét hitelesen, a kornak megfelelően mutatja be – emelte ki. Hangsúlyozta, az emblematikus épületek megmentése mindannyiunk közös feladata. Hozzátette, Gyula, a történelmi fürdőváros rengeteg olyan látnivalót kínál, amely, ha az időjárás nem fogadja kegyeibe a látogatókat, akkor is a szabadidő minőségi eltöltésére ad lehetőséget.

Valami új és értékes jön létre

Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes több szempontból is példaértékűnek nevezte a Ladics-ház felújítását. 

– Példaértékű, mert nem kellett egy év a munkálatok elkészítéséhez. Néhány hónap alatt fantasztikus módon, eredeti szépségében tudták helyreállítani a páratlan értékű polgári kultúrát hordozó épületet a teljes belső tartamával, a teljes berendezésével – fogalmazott. – Példaértékű, hogy miként lehet gyorsan, szépen és jól egy vízióból valóságot teremteni.

Dr. Latorcai Csaba idézte Magyarország Alaptörvényét, amely szerint „Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.” A miniszterhelyettes kiemelte, az elmúlt esztendőkben számos alkalommal volt lehetősége Gyulára jönni; mindig egy olyan esemény apropóján, amely identitásképző erővel bírt, és hozzájárult ahhoz, hogy a város szellemi, lelki és anyagi értelemben is gyarapodjon és gazdagodjon. 

– Minden egyes alkalommal jól eső érzéssel és elismeréssel tölt el az a tudat, hogy a város közösségének és vezetőinek együttműködéséből valami új, valami értékes jön létre. Ez a közösségi értékteremtés egyszerre vonzó turisztikai és idegenforgalmi szempontból, ugyanakkor identitásformáló és -erősítő hozzájárulás a nagy közös egészhez, a nemzet, az ország és kontinens kultúrájának még színesebbé tételéhez – hangsúlyozta. 

Mint elmondta, a Ladics-ház felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, mintegy 374 millió forintból valósult meg, és hozzájárul a város és a térség turisztikai kínálatának bővítéséhez.

– Hozzájárul épp úgy, ahogyan a Gyulai Várfürdő, a gyulai vár és az Almásy-kastély – részletezte, majd felsorolásszerűen kitért arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben utak, kerékpárutak újultak meg, épültek, csapadékvíz-elvezető rendszereket korszerűsítettek, intézmények újultak meg, és nagy átalakuláson ment keresztül a déli ipartelep a városban.

A fejlődés tovább folytatódhat

Dr. Latorcai Csaba elismeréssel szólt arról a munkáról, amit dr. Görgényi Ernő polgármester végez. Mint kifejtette, akkor tud tovább fejlődni egy város, ha van helyben összefogás és van egy határozott, a terveket a realitással összehangoló vezető. Dr. Görgényi Ernőt, aki 15 éve Gyula polgármestere, ilyen vezetőnek nevezte. Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy a fejlődés folytatódhat, és még ígéretesebb jövő állhat Gyula városa előtt az elkövetkezendő öt évben.

– Ami Gyula városában történt az elmúlt mintegy másfél évtized során, jól mutatja, azt hogy a lelkesedés, az összefogás és az együttműködés mekkora identitásképző erőként hat egy város, egy térség vagy éppen egy ország életében – emelte ki. – A múltból táplálkozva lehet és kell építeni a jelenben, hogy jövőnk legyen. Jövőnk legyen még úgy is, hogy napjainkban számos olyan nehézséggel és kihívással kell szembenéznünk, amely nehézségek és kihívások éppen ezzel a békés építő-teremtő munkával  ellentétesen hatnak. Ezért, ma különösen fontos, hogy a békébe vetett hittel és reménnyel nézzünk a jövőbe, csak így lehet építkezni, gyarapodni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában