Békéscsaba

2024.07.23. 15:18

Szebbnél szebb tárgyakat horgoltak használt ruhadarabokból – videóval

A Békés Megyei Könyvtárban kedden délelőtt rongyhorgoló foglalkozást tartottak, melyen elsajátíthatták az érdeklődők a rongyhorgolás alapjait és rejtelmeit.

Dinya Magdolna

Kácsorné Győri Éva, a könyvtár munkatársa és a rongyhorgolás foglalkozás vezetője elmondta, hogy ezeket a foglalkozásokat már sokadik alkalommal hozzák létre, és mindig nagy érdeklődés övezi őket. Az idősektől a fiatalokig minden korosztály jelen van. A rongyhorgolás célja az újrahasznosítás, a résztvevők használt pólókat és ruhadarabokat alakítanak át különböző tárgyakká, például fürdőszobai kilépőkké, kis szőnyegekké, ülőpárnákká és táskákká. 

használt ruhadarabok, rongyhorgolás
Újrahasznosítják a régi, elkopott ruhadarabokat Fotó: Beol.hu

Az elhasznált pólók, amelyek egyébként a szemétbe kerülnének, új életet kapnak. A résztvevők között vannak, akik már jártasak a horgolás technikájában, míg mások a kellemes társaság miatt vesznek részt az eseményen. A kezdők számára is lehetőséget nyújt a foglalkozás, mivel az alapoktól indulnak, és az egyszerű horgolási technikákat is gyakorolják, amelyeket gyorsan el lehet sajátítani.

A használt ruhadarabokat speciális vágástechnikával készítik elő, így azokat körkörösen felgombolyítva tudják használni a horgoláshoz. Főként pamut pólókat használnak, mert a műszálas anyagok hajlamosak foszlani, de néha farmeranyagból is készítenek tárgyakat. Farkas Lajosné például egészen Nógrád vármegyéből érkezett erre a foglalkozásra, és már tavaly óta rendszeresen jár, valamint részt vesz a könyvtár egyéb programjain is egyaránt.
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában