Sokan gyászolják

2024.08.18. 17:13

Elhunyt Varga Pál, kondorosi kovácsmester

Kondoros ikonus alakja, Varga Pál kovácsmester szombaton délután távozott az élők sorából, 77 évesen. Fél évszázadot dolgozott a szakmában, a Békéscsabai Ipartestület is díjazta több évtizedes kimagasló, kisipari munkásságáért. Nyugdíjasként is varázsolt, vasból, lópatkolásból előadásokat tartott. Számos rendezvényre hívták meg – például a KOTE futballistái –, de nem lovat kellett patkolnia, hanem birkapörköltet főzni.

Nyemcsok László

Kondoroson alapszöveg volt: Varga Pál, ha kalapál. A kovács- és birkafőzőmester 77 évesen vesztette életét, rengetegen gyászolják Kondoroson. Nem is olyan régen interjút készítettem vele, azt mondta: remek hangulat jellemzi a kovácsműhelyt. Bár nem olyan, mint régen, amikor hárman-négyen is ütötték kalapáccsal az üllőn a vasat, dallama volt az egésznek.

Varga Pál, kovácsmester, Kondoros
Varga Pál kovácsmestert sokan gyászolják Kondoroson
Fotó: Oláh Péter

 

–  Vargának születtem, de kovács lettem – mondta. – Amikor jártunk a tanyai iskolába, apám időnként adott egy javítandó szerszámot a kezembe, hogy útközben adjam be a kovácsműhelybe. Hazafelé jövet már vihettem is haza az eszközt. Persze, engem az eseményekben gazdag kovácsműhely vonzott az egészben leginkább.

Az üllő mellett érdekelte a bogrács is, több birkapörköltfőző-versenyt nyert, ezt a nemes ételt úgy készítette, ahogy Kondoroson szokás. Egy birka, egy bogrács. Legalább négy-ötéves jószág kell hozzá, ennek a rostjai fogadják el igazán a fűszereket. Ugyanakkor ezekből sokfélét nem használok, csak vöröshagymát, sót, egy kevés fokhagymát, csöves erős- és fűszerpaprikát.

Varga Pál a kondorosi futballistáknak számos alkalommal főzte a birkát, a futballmeccs eredményére is kíváncsi volt, de inkább arra, hogy a főztjét miként fogadták.

– Nem ágyban, párnák közt szeretnék meghalni, hanem itt, az én csatamezőmön, a műhelyben – mondta egyszer. – Addig viszont még remélhetőleg sok birkapörkölt és lóverseny vár rám. Nem adhatom fel azért sem, mert sok Kovács van, de kevés a kovácsmester. Sajnos, Varga Pali halálával már utóbbiból is eggyel kevesebb. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában