Útfejlesztés

2024.08.18. 14:40

Gádoros legnagyobb útépítése zajlik három utcában, 200 millió forintból

Gádoros három utcájában kezdődtek el felújítási munkálatok egy nyertes pályázatnak köszönhetően, amelyek a leghosszabbak közé tartoznak. A sportpálya mellett, a Dobó utcában épül 15 parkoló is. A nagyközségben az elmúlt időszak legnagyobb útépítése zajlik.

Csete Ilona

Gádoroson, az ünnepélyes projektnyitó rendezvény előtt, a helyszínen tett látogatást Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, aki látva az utcák jelenlegi állapotát, szükségesnek, indokoltnak nevezte az útépítést, a felújításokat a község több pontján.

útépítés,parkoló,top plusz, Gádoros
Az útépítés, a felújítások több pontot érintenek, a Dobó utcában parkolók épülnek. Ott járt Erdős Norbert és dr. Szilágyi Tibor. Fotó: A szerző felvétele

– A 200 millió forint TOP Plusz (Gádoros nagyközség belterületi utak fejlesztése) pályázati forrásból a nagyközség a belterületi gyűjtőutak felújítását tűzte ki célul a meglévő belterületi úthálózat minőségi fejlesztése érdekében. A beruházás célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg a településen, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető települési környezet kialakulásához. A Dobó, a Szőlő, a Dr. Hidasi László utcák érintettek – jelentette be a politikus a helyszínen a napokban.

Tizenöt parkoló épül a sportpályánál

Az önkormányzat 2022-ben nyerte el a beruházáshoz, a 3 utca újraaszfaltozásához szükséges forrást. Összesen 2549 méter hosszúságban újítják fel ezeknek az utcáknak a burkolatát, és ezzel egyidejűleg 15 férőhelyes új parkolót is kiépítenek a Dobó utcában – tette hozzá a polgármester, a helyszínen megmutatva az építkezés alapjainak a munkálatait. A kivágott fákat a sportpálya fásításával pótolják. A pálya körbekerítését pedig a közmunka-program keretében végzik el.

– Úthálózatunk nagyon rossz. Nagyobb fejlesztésben gondolkodtunk, amire sikerült elnyerni 200 millió forintot. Ezeket a hosszú utcákat választottuk ki, hogy minél több lakos életminőségét tudjuk a beruházással jobbá tenni – fogalmazott a település vezetője.

A projektnyitó rendezvényen emlékeztetett dr. Szilágyi Tibor: a rendszerváltás után volt lehetőség útépítésekre. 95 százalékban akkor az sikeres is lett. Majd teltek az évtizedek, történtek kisebb beruházások, ám a régen épültek állapota a megnövekedett forgalom miatt leromlott. Ezek teljes felújításra szorulnak. Jelenleg ez most Gádoroson 36 kilométer. A mai viszonyokban hiú ábránd, ha azt gondoljuk, ezt azonnal megoldhatjuk sok milliárd forintból.

A hosszú távú stratégia első lépése ez a projekt

– Fokozatos fejlesztésekkel viszont apránként megoldjuk. Falunk hosszú távú stratégiájának első lépése ez a mostani projekt. A 200 milliós forrásnak köszönhetően a munka már elkezdődött, szeptember közepére pedig befejeződhet – tájékoztatott a polgármester. Az aszfaltozás sorrendjéről elmondta, először a Dr. Hidasi, majd a Szőlő és a Dobó utca aszfaltozását végzi el a kivitelező.

– A lakosoknak számolniuk kell a munkálatokkal érintett útszakaszokon ideiglenes forgalomkorlátozásra, a kivitelező és az önkormányzat egyaránt folyamatosan tájékoztatja az ingatlantulajdonosokat. A lakosság türelmét kérjük és felhívjuk a figyelmet, hogy az érintett útszakaszokon fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek – tette hozzá dr. Szilágyi Tibor. Azt is bejelentette, a jövőben is szeretnének pályázati forrásokat bevonni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában