Kutatás

2 órája

Folytatódik a Múzeumi Szabadegyetem Gyulán

Szeptembertől májusig tizenegy különleges előadással folytatódik a Múzeumi Szabadegyetem elnevezésű programsorozat a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A Múzeumi Szabadegyetem új évada ezúttal az Erkel Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltár együttműködésével valósul meg.

Papp Gábor

Liska András és Sáfár Gyula mutatta be a szabadegyetem programját

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kiemelte, a Múzeumi Szabadegyetem következő évada az eddigi eltérőektől a két intézmény közös szervezésében valósul meg. 

Múzeumi Szabadegyetem
Liska András és Sáfár Gyula mutatta be a Múzeumi Szabadegyetem programját. Fotó: Papp Gábor

Múzeumi szabadegyetem: 2022-ben indult

A programsorozatot 2022-ben indították útjára azzal a céllal, hogy a helyi érdeklődők számára lehetőséget biztosítsunk, hogy a múzeumi gyűjteményekkel, a kutatómunkákkal kapcsolatos friss információkról, eredményekről előadások keretében számoljunk be – fogalmazott Liska András. – Az ötletet az adta, hogy a gyulai kiállítóhelyeket kisebb számban keresik fel a helyiek, a legtöbben elsősorban turisztikai attrakcióként tekintenek azokra – folytatta  a gondolatot.

Felkeltik az érdeklődést a kutatások iránt 

– Szerettük volna felkelteni az érdeklődésüket a kiállítások, a kutatások iránt, ezért indítottuk el a sorozatot – fogalmazott Liska András. – Az előadások helyszínéül az Almásy-kastély Stefánia-szárnya szolgál, egy-egy programon átlagosan 80-90-en vesznek részt. Az új programsorozatban együtt dolgozunk a Békés Vármegyei Levéltár kollektívájával. Városunkban két olyan közgyűjtemény működik, a múzeum és a levéltár, amelyben tudományos kutatómunkát végeznek, helytörténeti érdekességekkel foglalkoznak.

Tizenegy előadást tartanak

Szeptembertől végétől május végéig tizenegy előadást tartanak. A témákat, a korszakokat tekintve nagyon színes a kínálat, ami viszont azonos, hogy minden egyes előadás kötődik Gyula történetéhez. A témák feldolgozása során olyan érdekes dokumentumokat és tárgyakat is kutattak, amiből az előadások során egy minikiállítást is bemutatnak.

Sáfár Gyula, a MNL Békés Vármegyei Levéltárának igazgatója elmondta, örömmel vesznek részt az együttműködésben. 

– Kiváló lehetőséget láttunk abban, hogy a levéltári munka alapján született újabb kutatási eredményeket bemutassuk. Ebben a kezdeményezésben a munkatársaink is partnerek, hét előadást is tartunk majd a sorozatban – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában