Program

2024.09.07. 10:58

Megkezdődött a Vármegyenap Békéscsaba szívében – videóval

Megnyitott a Vármegyenap szombat délelőtt Békéscsaba szívében, a Szent István téren és az Andrássy úton. A látványos, zenés felvonuláson közreműködtek többek között a tótkomlósi fúvószenekar tagjai és a békéscsabai mazsorettek, kisbíró vitte a rendezvény hírét.

Licska Balázs

A megnyitón Zalai Mihály, a Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, hogy a vármegyei összetartozás és újrakezdés ünnepét, a Vármegyenapot a hagyomány, érték, közösség hármas jegyében indították el annak idején. Emlékeztetett: a törökdúlást követően 1715-ben, 309 éve szervezték újra Békés vármegyét. Egy ilyen rendezvényen pedig fel kell mutatni azokat az értékeket, amelyek itt születtek az elmúlt három évszázadban. Mint fogalmazott, a vármegye önkormányzata csak a keretet teremti meg, a Vármegyenapot a kiállítók és a látogatók töltik meg.

Vármegyenap
Látványos zenés felvonulással vette kezdetét a Vármegyenap Békéscsaba szívében. Fotó: Licska Balázs 

A Vármegyenap önmagán túlmutató vállalás

Térben és időben tartozni valahová a születésünk pillanatában nem több, mint adottság – mondta beszédében a Vármegyenap fővédnöke, Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. – A kultúra pedig, amelybe érkezünk, olyan, mint a légkör, körülvesz és mindent áthat. Jelen van az első dalban, az első szavakban, a megkóstolt ételekben, az első családi ünnepeken. Ám felnőve, tudatosan, büszkén megélni mindez döntés kérdése. Az egyén elhatározása azonban kevés, ha nem veszi körül értő, támogató és inspiráló közeg. 

Hozzátette: reményteljes jövőt csak olyan emberek, közösségek képesek álmodni, akik behatóan ismerik örökségüket, hagyományaikat, büszkék minderre, és tudnak, akarnak élni a lehetőségekkel. A Vármegyenap ezért egy önmagán messze túlmutató vállalás, az értékpillérei egyet jelentenek a nemzetépítés alapkövével, mert arra tanítanak és figyelmeztetnek, hogy csak biztos alapokon álló kezdeményezések lehetnek időtállók. Lényegesnek mondta a helyi értékek megbecsülését, a hagyományok éltetését, és kiemelte, hogy az érték addig érték, amíg van, aki annak ítéli.

Beszélt arról, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium egy országos programsorozatot indított 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban címmel. Az ilyen rendezvények erős és határozott üzenettel bírnak Európa és a világ számára. Magyarország vállalta a missziót, hogy átmenti a keresztény értékeken alapuló európai kultúrát a jövőnek. Ugyanis mi, magyarok erős, független, szuverén és öntudatos nemzetállamok alkotta Európában hiszünk, amely megvédi polgárai értékeit, biztonságát, büszke értékeire, sokszínű kulturális hagyományaira. 

A Kárpát-medencei összetartozás ünnepe is lehet

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a háborúk és viszályok után él nemzet a vármegyében, a magyarság a nemzetiségekkel karöltve. Mivel az idei Vármegyenap díszvendége az erdélyi Kovászna és Hargita megye, ezért szerinte a Vármegyenap nemcsak a vármegyei, hanem az egész Kárpát-medencei összetartozás ünnepe lehet.

Rendkívül fontosak a helyi, a vármegyei értékek

Antal Andrea, az Agrárminisztérium főosztályvezetője azt mondta, hogy Békés vármegye értékei mindenhol kiemelt figyelmet érdemelnek, Békés vármegye büszke lehet a sokszínűségére. A hungarikumok mellett mennyire fontosak a vármegyei és a települési értékek, hiszen azok a helyi közösségeket összetartó erővel bírnak.

Újrakezdésből bajnokok a békési emberek

A békési emberek újrakezdésből bizonyára bajnokok – mondta a Vármegyenap védnöke, dr. Takács Árpád főispán, megjegyezve, hogy ez a héten többször is elhangzott. Hozzátette: az elmúlt 1000 évben a térség többször elnéptelenedett, azonban a szikes pusztákból, mocsaras vidékekből, a kietlen tájakból a magyarok és a nemzetiségek újabb virágzó településeket hoztak létre; értékeket, kultúrát, hagyományt teremtettek. Mint fogalmazott, a mi településeink a múlt, a jelen és a jövő városai. A Vármegyenap szerinte szól a közös lelkületről, az összetartozásról, a közös cselekvési lehetőségekről, a közös gondolkodásról. 

Mindig bizonyították tettre készségüket, vállalkozó kedvüket

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a Vármegyenap apropóján újra benépesült Békéscsaba szíve. Beszélt arról, hogy a Békés vármegyeiek mindig bizonyították tettrekészségüket, vállalkozó kedvüket. Hangsúlyozta, hogy Békés vármegye az a hely, ahol lehet jövőt teremteni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában