Világbajnokság

2024.07.23. 19:53

Egy héten át szelték élethű hajómodellek az Éden-tavak vizét – videóval

Véget ért az egy héten át zajló hajómodell-világbajnokság Sarkadon, az Éden-tavaknál kedden az ünnepélyes eredményhirdetéssel. A megmérettetésre a világ több országából érkeztek versenyzők mintegy 180 élethű, távirányítású hajómodellel, és a magyarok is értek el ragyogó eredményeket.

Licska Balázs

Magyarország mellett Lengyelországból, Németországból, Csehországból, Ukrajnából és Kínából érkeztek versenyzők a hajómodell-világbajnokságra, amely múlt héten kezdődött, egy héten át tartott Sarkadon, az Éden-tavakon – mondta a főszervező, a sarkadi Vezér Ferenc. Semmi probléma nem történt a viadal alatt, a versenyzők szerint minden tökéletes volt, az időjárás szintén kegyes volt. Számára rengeteg tapasztalatot adott a hajómodell-világbajnokság, sokat tanult belőle; a vitorláshajók versenye pedig rendkívüli élményt jelentett, hiszen eddig ilyennel nem találkozott.

hajómodell-világbajnokság, Sarkad, hajómodell
A Sarkadon rendezett hajómodell-világbajnokságra több országból érkeztek versenyzők. Fotó: Bencsik Ádám

Repülőgép-hordozó hajómodellt is épített

Vezér Ferenc elmondta, hogy a hajómodellezéssel pár éve ismerkedett meg, amikor kilátogatott egy, az Éden-tavakon zajló versenyre. Megtetszett neki a vízpart melletti nyugalom, és a gyomaendrődi Székely Mihály Modellező és Sportklub tagja lett, ahol a csapattagok rendkívül közvetlenek, barátságosak. Egy makettet felhasználva, fejlesztve felépítette egy USS Enterprise repülőgép-hordozó élethű mását, és a szenvedéllyel megfertőzte feleségét és lányát is, akik szintén versenyeznek, a családban immár van például tűzoltóhajó és vontatóhajó egyaránt.

Eredményesek voltak a magyarok a hajómodell-világbajnokságon

Elmondta, hogy a hajómodell-világbajnokságon rendkívül eredményesen szerepeltek a magyar versenyzők. A tengeralattjáróknál dr. Schmuck Roland első, Németh Imre harmadik helyezést ért el, a gőzhajóknál Farkas Dezső győzött. Az úgynevezett F2-C kategóriában Gulyás József második, Németh Imre harmadik, Blaskó János ötödik, Uhrin László hatodik lett. A nők között Vezér Márta Vanda elsőként, Vezérné Molnár Éva másodikként végzett, míg éjszakai kategóriában Vezér Márta Vanda harmadikként zárt.

Két év múlva újra Sarkadon rendezhetik meg a versenyt

A sarkadi főszervező, Vezér Ferenc elmondta: felmerült, hogy ebben a kategóriában a következő hajómodell-világbajnokságot ugyancsak Sarkadon szervezhetik meg. A mostani viadal megrendezésében is komoly szerepet vállalt az önkormányzat – az infrastruktúrát az Éden Camp biztosította –, és dr. Mokán István polgármester azt mondta: a két év múlva esedékes szervezésében szintén együttműködnének. Sarkadon minden adott: lelkes szervezőcsapat Vezér Ferenc irányításával, illetve a város nemzetközi bíróval is büszkélkedhet Plank László révén.

A távirányítású hajómodellek egy ügyességi pályán haladva szelték az Éden-tavak vizét. Fotó: Bencsik Ádám 

Több szempontból is fontos egy ilyen szintű viadal

A sarkadi városvezető elmondta, hogy egy ilyen szintű verseny több szempontból is fontos.

  • Egyrészt lényeges maga a viadal és az ott elért eredmény, és a hajómodell-világbajnokság szerinte rendkívül látványos is volt, például az, amikor az Éden-tó I. vizét egyszerre öt-hat vitorlás szelte. 
  • Másrészt fontos a közösség építése tekintetében, több országból érkeztek versenyzők és bírók is, nemzetközi szinten alakultak ki barátságok. 
  • Harmadrészt lényeges turisztikai szempontból. Békés vármegye csodás épített és természeti környezettel rendelkezik, a vizek, így az Éden-tavak komoly vonzerőt jelentenek. Az Éden-tó I. és II. Sarkad ékszeresdoboza, a környék fejlesztésére – ahogy eddig, a jövőben is – hangsúlyt fektetnek. Az Éden-tavak sok érdeklődőt vonzanak: sokan horgásznak, sokan sétálnak körülötte, az Éden Camp pedig kiváló kihasználtsággal működik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában