Csalás

2 órája

Túl szép, hogy igaz legyen: 8 millió forintot utalt el egy csabai férfi

Hitelt is felvett egy békéscsabai férfi azért, hogy éljen egy interneten talált befektetési lehetőséggel. Összesen több mint 8 milliót utalt el idegeneknek, aztán rájött, hogy átverték, hogy csalás áldozata lett – közölték a rendőrségen, ahol több tippet is megosztottak, hogy mire érdemes figyelni.

Licska Balázs

A férfi még júniusban megadta a személyes adatait, majd először egy férfivel beszélt telefonon, és 95 ezer forintot utalt át. Egy internetes felületen úgy látta, hogy ennek lett hozama, és egy nő is felhívta, aki újabb összeg befektetésére biztatta. A férfinek nem volt több pénze, de a nő segített neki online hitelt igényelni, így felvett 6 millió forint kölcsönt, amit két részletben a nő által megadott névre, számlaszámra utalt el.

kiberbűnöző, átverés, csalás, átutalt
A kiberbűnözők aktívak. Érdemes gyanút fogni, ha a felkínált lehetőség „túl szép, hogy igaz legyen”. Illusztráció: Gettyimages

Elhitették vele, hogy ez megduplázódott, ezért a békéscsabai férfi hozzá akart jutni a nyereséghez. De a kifizetéshez ügyintézésre további 1 millió 900 ezer forintot kértek tőle, amit szintén elutalt. Ezután még kértek tőle pénzt a kifizetéshez. Miután rájött, hogy csalás áldozata lett, és több mint 8 millió forint kár érte. Szeptember 6-án feljelentést tett a Békéscsabai Rendőrkapitányságon, ahol az ügyében nyomozás indult – ismertették.

Közismert emberek képeivel ígérnek nagy hasznot

A Békés vármegyei rendőrség Facebook-oldalán több tanácsot is megosztottak, hogy mire érdemes figyelni, ha a befektetési lehetőséget kínálnak. Mint írták, azok a csalások a legelterjedtebbek, amikor a nagy hasznot ígérő idegenek részvényekre, kötvényekre, kriptovalutákra, ritka fémekre, tengerentúli ingatlanokra vagy az alternatív energiára hivatkoznak, azt írják, mondják, hogy ezekből lehet sok pénzhez jutni. Ezeket a befektetési lehetőségeket gyakran – a tudtuk és beleegyezésük nélkül – közismert emberek, sportolók, modellek képeivel és ajánlásával hirdetik.

Érdemes gyanút fogni, ha

  • az a megérzése támad, hogy ez „túl szép, hogy igaz legyen”;
  • a közösségi médiában újra és újra találkozik ezekkel a hirdetésekkel;
  • folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat;
  • gyors megtérülést ígérnek és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos;
  • az ajánlat csak korlátozott ideig él, kimaradhat, lemaradhat róla;
  • az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában