Összefogás

2024.06.29. 19:37

KoraPICniket rendeztek a koraszülöttekért Gyulán - galériával, videóval

Százak vettek részt a szombaton a gyulai Almásy-kastély parkjában megtartott KoraPICniken. A számos különlegességet tartogató programot, a KoraPICnik ezúttal is azért hívták életre, hogy erősítsék a koraszülött gyermeket nevelő családokat, illetve, hogy megköszönjék az egészségügyi dolgozók koraszülöttekért is végzett munkáját.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

A KoraPICniket ebben az évben már hatodik alkalommal rendeztük meg az Almásy-kastély különleges szépségű parkjában – mondta el dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke elmondta, azért ezt az időpontot választották, mert az közel esik a Semmelweisz-naphoz, a magyar egészségügy napjához.

KoraPICnik, koraszülöttek, programok, Gyula
KoraPICnik: felhőtlenül jól érezték magukat a látogatók /Fotó: Bencsik Ádám/

– A programon és a programmal is szeretnénk köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, szakembereknek, mentőknek, gépkocsivezetőknek, akik a koraszülöttekért dolgoznak, a koraszülöttekért is dolgoznak – emelte ki. – Külön tisztelet azoknak, akik ezen a szombaton is dolgoztak.

KoraPICnik: felhőtlenül jól érezték magukat

A rendezvényre nagyon sok olyan gyermek eljött a családjával, akik koraszülöttként jöttek a világra.

– Nagyon jó érzés volt a gyerekek hangját hallani, látni, ahogy szaladgálnak, nevetnek és felhőtlenül jól érzik magukat. A KoraPicnic azt is érzékeltette, hogy az érintett családok nincsenek egyedül – folytatta a gondolatot. – Az esemény egyik fontos része volt, amikor korábban koraszülöttként jött gyermekek szórakoztattak bennünket, elképesztően tehetségesek a gyerekek, és produkciójuk azt is érzékeltette, hogy ugyanolyan értékűek, mint bárki más. Természetesen eljöttek olyan gyermekek is, akik nem koraszülöttek, így ez az üzenet még erősebbé vált. 

Kifejtette, egy-egy koraszülött gyermeket nevelő család nagyon sok nehézségen ment, illetve megy keresztül, éppen ezért nagyon fontos, hogy a koraszülötteket és családjaikat is megünnepeljék, erősödjön a társadalmi összefogás.

Dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, hogy szombaton a bemelegítést Dóczi Zita tartotta egy fantasztikus csapattal. Fellépett a Hanta Banda, tehetséges koraszülöttek énekeltek és zenéltek. Negyed 12-kor pedig megérkezett a 6 éves KoraPICnik tortája. A műsort Beszterczey Attila színművész, az alapítvány kuratóriumának tagja vezette. 

Zászló is született

A parkban is számos program szolgálta a kikapcsolódást, Kéri László vezetésével elkészült a koraszülöttek különleges zászlója, volt egészségügyi állapotfelmérés az Egészségfejlesztési Irodával, játszóház a Kaland-Vár-Játszóházzal, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub látványos bemutatót tartott, kézműves foglalkozásokat tartott a Levendula Virágműhely, elhozta alkotásait a Gyulavári Kézimunka Szakkör, ciróka-maróka címmel mondókázás is színesítette a rendezvényt.

Jó városban, jó emberek

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, egy jó városban jó emberek élnek, akik odaállnak a jó ügyek mellé és összefognak.

– Gyulán is ez történik, mert Gyula egy jó város – tette hozzá, majd felidézte, hogy amikor elkezdődött a koraszülöttmentő-autóért a gyűjtés, az azért történt, mert az egész dél-alföldi régióban egyetlen koraszülöttmentő volt Szegeden.

– Egy koraszülött baba életében perceken is múlhat az orvosi beavatkozás eredményessége, ami kihat a jövőjére is, ezért is volt fontos a mentőautó beszerzése – fogalmazott. – A kezdeményezés mellé odaálltak a gyulaiak, a Békés megyeiek, és az összefogás sikerrel járt, az alapítvány megvásárolhatta a korszerű koraszülöttmentőt. A nemes ügy, a jótékonyság ügyében egy közösség is szerveződött, amit Abdul doktor és segítői egyben tartanak. Egyik szép ünnepük a KoraPICnik, amikor nagyon sokan összejönnek, jól érzik magukat, erősítik az összetartozást, amit művészek, sportolók és közéleti személyiségek is támogatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában