Választás

2024.06.25. 11:58

Átvették megbízóleveleiket Békéscsaba önkormányzati képviselői

Átvették megbízóleveleiket Békéscsaba – a közelmúltban tartott voksoláson a következő öt évre – megválasztott önkormányzati képviselői kedden a városháza dísztermében. Az új önkormányzati képviselők októberben állnak munkába.

Licska Balázs

Így néz majd ki Békéscsaba képviselő-testülete a következő öt évben. Felső sor: Gyebnár Dávid, Ádám Pál, Varga Tamás, dr. Juhász István, dr. Szigeti Béla, Dinya Gábor, Fülöp Csaba, Hricsovinyi Tamás, Csuvarszki Róbert. Alsó sor: Opauszki Zoltán, Nagy Ferenc, Szarvas Péter, Kiszely András, Nagy Sándor, Bodóczi István, Paláncz György, Bálint József.

Fotó: Bencsik Ádám

Az önkormányzati képviselői megbízólevelek átadásán a helyi választási bizottság elnöke, dr. Bordás Róbert elmondta, hogy a grémium a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerve, amelynek elsődleges feladata a választás eredményének megállapítása, annak tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, valamint szükség esetén a törvényes rend helyreállítása. 

önkormányzati képviselő
Békéscsaba önkormányzati képviselői a következő öt évben. Felső sor: Gyebnár Dávid, Ádám Pál, Varga Tamás, dr. Juhász István, dr. Szigeti Béla, Dinya Gábor, Fülöp Csaba, Hricsovinyi Tamás, Csuvarszki Róbert. Alsó sor: Opauszki Zoltán, Nagy Ferenc, Szarvas Péter, Kiszely András, Nagy Sándor, Bodóczi István, Paláncz György, Bálint József. Fotó: Bencsik Ádám
Fotó: Bencsik Ádám

Emlékeztetett, hogy a városi közgyűlés előző év végén választotta meg a helyi választási bizottság tagjait és póttagjait, és hogy a grémium ezt követően meg is alakult. Az elmúlt időszakban 12 alkalommal üléseztek és több mint 150 határozatot hoztak. Két alkalommal tárgyaltak kifogást, az egyik ügyet áttették a területi választási bizottságnak, a másikban pedig bírságot szabtak ki a kampánytevékenységre vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Hatvanegy önkormányzati képviselőjelölt indult Békéscsabán

A választás napján a békéscsabai névjegyzékben 46 ezer 772-en szerepeltek, és 56,69 százalékuk élt a választójogával – folytatta dr. Bordás Róbert. Összesen 61 önkormányzati képviselőjelöltre lehetett szavazni. A legjelentősebb arányban a 2. számú egyéni választókerületben járultak a választásra jogosultak az urnák elé, a voksoláson a 63,76 százalékuk jelent meg.

Ők kerültek be a városi közgyűlésbe

Ismertette, hogy

  • az 1. számú választókerületben Kiszely András (Hajrá Békéscsaba) 36,46 százalékkal,
  • a 2. számú választókerületben Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) 46,77 százalékkal,
  • a 3. számú választókerületben Dinya Gábor (Patrióta Békéscsaba Egyesület) 40,07 százalékkal,
  • a 4. számú választókerületben Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) 45,21 százalékkal,
  • az 5. számú választókerületben dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) 32,70 százalékkal,
  • a 6. számú választókerületben Fülöp Csaba (független) 35,38 százalékkal,
  • a 7. számú választókerületben Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Egyesület) 32,79 százalékkal,
  • a 8. számú választókerületben Paláncz György (Fidesz-KDNP) 30,58 százalékkal,
  • a 9. számú választókerületben Bálint József (Fidesz-KDNP) 33,67 százalékkal,
  • a 10. számú választókerületben Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) 37,66 százalékkal,
  • a 11. számú választókerületben Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) 47,92 százalékkal,
  • a 12. számú választókerületben Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) 53,26 százalékkal

szerzett mandátumot.

Elmondta, hogy a helyi választási bizottság az öt kompenzációs mandátumról is döntött. Így önkormányzati képviselőként bekerült

  • Gyebnár Dávid (Mi Hazánk),
  • dr. Juhász István (Hajrá Békéscsaba),
  • Nagy Sándor (Fidesz-KDNP),
  • Hricsovinyi Tamás (Patrióta Békéscsaba Egyesület),
  • Csuvarszki Róbert (Patrióta Békéscsaba Egyesület)

is a városi közgyűlésbe.

Gördülékenyen zajlott a választás

A voksoláskor a 68 békéscsabai szavazókörben több mint félezren dolgoztak, míg a helyi választási irodán közel százan segítették a munkát. Hangsúlyozta, hogy a voksolás nekik köszönhetően gördülékenyen zajlott.

Dolgozzanak Békéscsaba fejlődéséért

Akkor élsz, ha másokért élsz – idézte gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyart dr. Bordás Róbert, majd kiemelte, hogy a mandátumot szerzett önkormányzati képviselők arra kaptak felhatalmazást, hogy a következő öt évben Békéscsaba fejlődéséért dolgozzanak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában