Beruházás

2024.08.29. 15:19

Kilenc utcában építenek aszfaltutat Sarkadon – videóval

Kilenc utcában építenek aszfaltutat Sarkadon egy nagyszabású beruházás keretében, amelyre az önkormányzat 372 millió forint támogatást nyert el a TOP Plusz keretében. A projekttel kapcsolatban csütörtökön tartottak egy rendezvényt a sarkadi városháza dísztermében, ahol ismertették a beruházás részleteit, illetve, hogy miként állnak a munkálatok.

Licska Balázs

Az elmúlt tíz évben 20 milliárd forintos nagyságrendben valósítottak meg fejlesztéseket Sarkadon – kezdte dr. Mokán István polgármester, hogy mindez az összefogásnak, az egymásba vetett hitnek és szeretetnek, a pályázatoknak és a kormányzat támogatásának köszönhető. A fejlesztések közül megemlítette a bölcsődét, az óvodákat, az általános és középiskolákat, a tanuszodát, a tornacsarnokot, az intézményeket, a református templomot.

Sarkad, útépítés, kilenc utca
Kilenc utcában aszfaltoznak, építenek szilárd burkolattal rendelkező utat Sarkadon a nagyszabású beruházás keretében. Fotó: Sarkad Facebook-oldala

Eddig nem igazán támogatták lakóutak építését

A sarkadiak számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy az adott utcában, ahol élnek, milyen az út, a járda és az árok állapota – folytatta a városvezető. 

Megemlítette: a 2004-es csatlakozás óta az Európai Unió nem igazán támogatta önkormányzati lakóutak építését, nem voltak pályázatok. Az önkormányzatok pedig jellemzően nem rendelkeznek ilyen feladatra elég saját forrással: egy lakóút felújítása több 10 millió, építése akár 100 millió forintba is kerülhet. Belügyminisztériumi pályázatok voltak, ám csak korszerűsítésre, ilyen célra nyertek is 30-40 millió forintokat, és felújították a Zsarói, a Jókai és a Nagykert utcákat.

A fejlesztéssel kapcsolatban csütörtökön a városházán tartottak egy rendezvényt. Fotó: Licska Balázs

Most megkapták a lehetőséget Sarkadon a várt beruházásra

Várták a lehetőséget, a pályázatot, hogy a csak útalappal rendelkező utcákban szilárd burkolattal rendelkező lakóutakat építsenek – ecsetelte dr. Mokán István.

Sarkad polgármestere hozzátette, hogy megnyílt erre a lehetőség a TOP Plusz keretében, a város pedig sikerrel pályázott és nyert bruttó 372 millió forintot. A forrás a kivitelezés mellett tartalmazza a tervezés, a közbeszerzés, a műszaki ellenőrzés, a projektmenedzsment költségeit is. A helyszíneket úgy választották ki, hogy Sarkad minden körzetét érintsék, így jött ki a kilenc utca és az, hogy összesen 3281 méteren építenek utat. 

Kilenc helyszínen építenek lakóutat

Bene László, a hivatal műszaki és beruházási osztályának vezetőhelyettese, projektmenedzser ismertette a rendezvényen:

  • a Balassi utcában 533 méteren, a Csokonai utcában 462 méteren, 
  • a Dózsa György utcában – a Nagykert és a Gyár utcák között – 540 méteren, 
  • a Honvéd utcában – a Nagykert és a Gárdonyi utcák között – 319 méteren, a Lehel utcában 601 méteren, 
  • a Sugár utcában 209 méteren, 
  • a Tokai utcában 142 méteren, 
  • a Tölgyfa utcában 305 méteren, 
  • a Veress Sándor utcában – a Kossuth utca és a Veress Sándor utca 71. szám között – 170 méteren 

építenek utat. 

Az aszfaltozott utak az egyes utcákban 3-3,5 méter szélesek, amelyek mellé 0,5-1 méter széles nemesített útpadka kerül – jelezték, hozzátéve: ahol szükséges volt, a vízelvezetést szintén megoldották. 

A kivitelezés készültségi foka elérte a 85 százalékot

A kivitelezés májusban kezdődött, és a készültségi foka immár elérte összességében a 85 százalékot. A Balassi és a Dózsa utcákban véget ért a munka, a műszaki átadás és átvétel is megtörtént. A Honvéd, a Csokonai, a Lehel, a Veress Sándor és a Tölgyfa utcákban megvalósult a fejlesztés, de a műszaki átadás és átvétel egyelőre nem zajlott le. A Tokai és a Sugár utcákban rövidesen indul és meg is valósul a beruházás, amellyel jelentősen javulnak a közlekedés feltételei – hangsúlyozta dr. Mokán István polgármester és Bene László osztályvezető-helyettes, projektmenedzser.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában