Fotótárlat

2024.06.28. 10:21

Tűz és víz címmel nyílt kiállítás Békéscsaba főterén - videóval

Tűz és víz címmel nyílt meg a Békéscsabai Márvány Fotóműhely, a Gyulai Székely Aladár Fotóklub, a Foto Club Arad és a Nagyváradi Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szabadtéri fotókiállítása csütörtök délután Békéscsabán, a Szent István téren. A Tűz és víz című kiállítás július 15-ig tekinthető meg.

Papp Gábor

Takács Péter, a békéscsabai Lencsési Közösségi Ház igazgatója köszöntőjében elmondta, a Tűz és víz című kiállításon négy különböző fotóművészeti közösség tagjainak hatvan alkotása tekinthető meg a következő mintegy két és fél hétben. Szólt arról, hogy az ország egyik legnépesebb és legaktívabb fotóművészeti közössége, a Márvány Fotóműhely 2001 óta a Lencsési Közösségi Házban működik. 

Tűz és víz
A Tűz és víz kiállítás megnyitóján n felléptek a Balassi Táncegyüttes szólótáncosai, Tóth Luca és Mlinár Péter. Fotó: Bencsik Ádám

Ez a magyarázat, hogy „mi itt vagyunk”, hogy a Lencsési Közösségi Háznak sok látogatója volt jelen a tárlat megnyitóján – fogalmazott.

Tűz és víz: egyedi kiállításmegnyitó

– A csütörtöki programot igyekeztünk úgy életre hívni, hogy ne egy hagyományos kiállításmegnyitó legyen, hanem méltó, kiegészítő programot is szervezzünk köré – tette hozzá. Az esemény ezen részében közreműködött Gácsi Anna és Karsai-Molnár Mira, akik galgamenti népdalcsokrot adtak elő.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere megnyitó beszédében elmondta, a kiállítás címéről először ebben az apokaliptikus 21. században a pusztítás jut eszünkbe, az árvizek és tűzvészek.

– Ahogy azonban végignéztem a kiállítást, örömmel láttam, hogy mind a négy műhely az élet szépségét, az élet szép pillanatait és pozitívumait ragadja meg, és ezzel üzen. A tűz és víz jegyében a természet szépségeit, egy-egy ellopott pillanatot mutatnak be számunkra – emelte ki Varga Tamás.

Nem kioltják, erősítik egymást

Varga Tamás elmondta, a Márvány Fotóműhely alkotásai megjelenítik a békéscsabai tűzugrást, a szitakötők békés nyugalmát, szeretett Élővíz-csatornánkat, az emberi kapcsolatot, a Körösöket. 

– Felhívják a figyelmet az ökológiai veszélyekre, láthatjuk a vízi állatok, a flóra-fauna szépségeit. A Gyulai Székely Aladár Fotóklub az Erkel Diákünnepek, az EDÜ behívásával jeleníti meg a tüzet, az Élővíz-csatorna szépségeit is bemutatják, ahogy a lemenő napnál nyugodtan álló gémeskutat, a kérész pompás szárnyait, az esőben izzó fáklyát – részletezte. – Ezek mind-mind a tűz és a víz kapcsolatát ábrázolják. Az aradi klub szintén a tűzzel való bánásmódot, a tűzzsonglőr bravúrját, az izzó, lemenőfélben lévő nap csodálatos látványát, a tűzijátékot, az állatok és tűz-víz kapcsolatát hozták el a Szent István térre. A nagyváradiak, akik csütörtökön nem lehettek jelen az eseményen, szintén tűzzsonglőrrel, tájképekkel, az égi játékkal, az izzó napsugárral, a lemenő nap gyönyörűségével ábrázolják a tárlat címében is szereplő kettősséget. Tűz és víz azonban nemhogy kioltja egymást, hanem jelen esetben erősít. Erősíti a kötődést, ami a klubok között van, ami a városok között van.

A megnyitón felléptek a Balassi Táncegyüttes szólótáncosai, Tóth Luca és Mlinár Péter. Ezt követően Vozár M. Krisztián minikoncertje következett, különleges improvizációk hangoztak el egy kiállítás képeihez. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!