Beruházás

2024.01.17. 18:39

Átadták a megújult berényi iskolaépületet - galériával

Átadták a mintegy 414,5 millió forintból energetikailag korszerűsített mezőberényi Luther téri iskolaépületet szerdán délután. A felújításnak köszönhetően a teljes épület energetikai fejlesztése megvalósult. A beruházás részeként valamennyi nyílászárót műanyagra cseréltek, a homlokzati falakat, lábazatot, tetőteret és a padlást hőszigetelték, a fűtésrendszert korszerűsítették, hőszivattyú rendszereket telepítettek, amelyeket a hőkezelő rendszerre kötöttek az új 50 kW-os napelemes rendszerrel együtt.

Papp Gábor

Ágh Péter, Siklósi István, Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója és Dankó Béla adta át a fejlesztést. Fotó: Jenei Péter

Siklósi István, Mezőberény polgármestere köszöntőjében elmondta, a fejlesztés a gyerekekért készült el, aminek köszönhetően sokkal jobb komfortérzetet biztosíthatnak mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak. Emlékeztetett arra, hogy régóta dolgoznak a beruházás előkészítésén, 2013-ban tervezték először, de akkor nem járt sikerrel a pályázatuk. Mint kifejtette, a szerdán átadott pályázati projekt során több olyan nehézség adódott, ami miatt tavaly szeptemberben vehették birtokba az épületet a diákok és tanárok.

Kiemelte, a fejlesztés része egy folyamatnak, aminek keretében hosszú idő óta belülről és kívülről egyaránt igyekeznek megszépíteni a helyi óvodákat és iskolákat. Az óvodákat nagyrészt felújították, illetve jelenleg is van egy pályázatuk, amivel óvodabővítést szeretnének megvalósítani. Bölcsődéjüket is bővítették az elmúlt években, valamint a Petőfi utcai iskolaépület felújításának előkészítésén is dolgoznak. 

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, az elmúlt időszakban mind Mezőberényben, mind a térségben rengeteg intézmény újult meg. 

– A városban más oktatási intézmények és szolgáltatások is megújultak, infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, amelyek javították az életkörülményeket – emelte ki Dankó Béla. Az országgyűlési képviselő elmondta, az elmúlt években összesen mintegy 14 milliárd forintnyi forrás érkezett Mezőberénybe, az önkormányzati, a vállalkozói, az egyházi és a civil szférába.

A teljesség igénye nélkül külön szólt a szennyvíztisztító telep nagy volumenű fejlesztéséről, valamint a piacot érintő beruházásról. Külön kitért arra, hogy az önkormányzat saját forrásaiból több épületre is napelemek kerültek. Ennek kapcsán, illetve az iskolaépületet érintő alternatív energiahordozók használata kapcsán szólt az energetikai beruházások jelentőségéről, a fosszilis energiahordozók csökkentésének fontosságáról, ami a gyerekek számára, az egészséges környezet és a jövő szempontjából egyaránt kiemelt jelentőségű.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára átadó beszédében elmondta, ha egy oktatási intézmény megújul, az azt jelenti, hogy egy településnek van jövője, míg ha egy energetikai fejlesztés történik az iskolában, azt jelenti, hogy jövőt tudatosan alakítják. 

Hangsúlyozta, Mezőberényben olyan korszerűsítést hajtottak végre, amely nem csak szükségszerű, nem csak fontos, hanem amivel a fenntarthatóságot is szolgálják. 

– Átgondolt, tudatos beruházást végeztek annak érdekében, hogy az iskolában a gyerekek télen-nyáron jól érezzék magukat – tette hozzá. Kitért a fejlesztés részleteire, majd kifejtette, a beruházás eredményeképpen javult a teljes épület hőtechnikai besorolása, csökkent az energia felhasználása és a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása, így költséghatékonyabb lett az épületegyüttes üzemeltetése.

Komplexen kezelik az oktatás kérdését

Ágh Péter államtitkár elmondta, a minisztériumban komplexen kezelik az oktatási épületek megújításának kérdését. Szisztematikusan újulnak meg és válnak jobbá, szebbé fenntarthatóbbá az iskolák, általános iskolák, középiskolák, a felsőoktatási intézmények a pedagógusok és a diákok számára. Mint kiemelte, az intézményrendszer korszerűsége, modernitása hozzájárulhat az ország gazdasági versenyképességének növeléséhez.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról, amelynek célja európai színvonalú tantermek, tornatermek, tanuszodák építése, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését. Az államtitkár ismertette a különböző fejlesztéseket, szólt a már megvalósult, illetve előkészítés alatt álló beruházások soráról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában