Nagyszénás

2024.06.29. 16:04

Dr. Sterbetz István tiszteletére avattak emléktáblát szülőhelyén

Nagyszénáson, a Petőfi Vadásztársaság kertje szombaton délelőtt megtelt. Érkeztek az emlékezők, azok, akik tisztelői a nagyszénási születésű dr. Sterbetz Istvánnak. Születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát lepleztek le a vadászház udvarán. Az ötletgazda egy fiatal egyetemista, természetvédő, a helytörténet kutatója, Ravasz Tamás.

Csete Ilona

Méltán büszkék a nagyszénásiak dr. Sterbetz István munkásságára, a dél-alföldi természetvédelem meghatározó alakjára, aki 100 évvel ezelőtt, 1924. január 20-án született ebben a községben. Alakját megidézték, beszélgetve gyülekeztek a táblaavató résztvevői, Nyemcsok János polgármester, Zuberecz Tibor megyei fővadász, Illin József, a Békés Vármegyei Vadászkamara és Vadászszövetség alelnöke, Őze Péter, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Hazalátogatott e jeles alkalomra Hidvégi Béla világvadász is, aki elmesélte, hogy édesapjának jó barátja volt Sterbetz Isván, családjuk kedvelte, tisztelte őt.

természetvédelem,táblaavatás, dr. sterbetz istván, nagyszénás
Ravasz Tamás és Hidvégi Béla, Nagyszénás díszpolgára leleplezte az emléktáblát
Fotó: A szerző felvétele

Kiss Csilla, a vadásztáraság elnöke köszöntötte a megjelenteket és örömének adott hangot, hogy olyan ember, példakép emléktábláját avathatják fel, aki a nagyvilágban is öregbítette szülőhelyének hírét. Ezért is fogadták és támogatták a szénási egyetemista, Ravasz Tamás ötletét, hogy ez a tábla a vadászház udvarán kapjon helyet.

Ravasz Tamás, az emléktábla állításának az ötletgazdája hírportálunknak elmondta, ezzel a kezdeményezéssel is a természetvédelemre szeretné felhívni a figyelmet; dr. Sterbetz István, a dél-alföldi természetvédelem meghatározó alakja; a tábla helyszínéül pedig a vadászházat választotta, ideális, hiszen felelős vadgazdálkodás és vadászat nélkül nincs természetvédelem és fordítva – tette hozzá, majd részletesen ismertette dr. Sterbetz István munkásságának főbb állomásait, életének az alakulását.

– Már gyermekkorában megértette a természetvédelem fontosságát. Miután elkerült innen, sokáig nem térhetett vissza. Csak később fordult figyelme ismét Békés megye felé: amikor a Madártani Intézet igazgatójaként hozzálátott a dél-alföldi természetvédelem megszervezéséhez. Habár kifejezetten Nagyszénáson már sosem ténykedett, a környék természetvédelmi területeinek és tájvédelmi körzeteinek kialakításában, valamit a később róla elnevezett dévaványai túzokrezervátum létrejöttében elévülhetetlen érdemei vannak. Ma összegyűltünk, hogy tisztelegjünk dr. Sterbetz István emléke előtt, aki életét a dél-alföldi természetvédelem szolgálatának szentelte. Ő is egyike azon nagy neveknek, akiket Nagyszénás adott az országnak. Fontos megemlékeznünk településünk szülöttjeiről, mert példájuk és munkásságuk inspirációt és értéket jelent a jelen és jövő generációi számára. Emléktáblájának leleplezésével nemcsak tisztelettel adózunk előtte, hanem elismerjük mindazt a fáradhatatlan munkát és szenvedélyt, amit a természet védelméért és a felelősségteljes vadászatért tett.

Az ünnepségen miután Hidvégi Béla és Ravasz Tamás leleplezte az emléktáblát, a résztvevők elhelyezték koszorúikat.

Koszorúzik: Zuberecz Tibor megyei fővadász és Illin József a Békés Vármegyei Vadászkamara és Vadászszövetség alelnöke
Fotó: A szerző felvétele

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában