Életmű-kiállítás

2024.06.27. 15:39

Hazatért szülőhelyére, Kaszaperre elhozta legszebb kézimunkáit Marika néni

Érdemes betérni a kaszaperi művelődési házba, ahol Raffai Mihályné Balda Mária életmű-kiállítása látható. Csodaszép kézimunkákból állította össze a tárlat anyagát a népi iparművész, valamint Bogárné Szőke Erika, Ládáné Séley Anikó.

Csete Ilona

A kaszaperi kiállítást Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, ha egyesületük tagjai csoportosan, vagy önállóan mutatják be alkotásaikat.

textilkincsek, kiállítás, megnyitó, textil
Pál Miklósné mutatta be az alkotót és munkáit. Fotó: Facebook

– Ez történik most Raffai Mihályné népi iparművész tárlatán. Ahogy minden tárlat egyedi, rendhagyó, de ez különösen az. Tanúi lehetünk egy nagy visszatérésnek a szülőfaluba – hangsúlyozta a méltató.

Raffai Mihályné 85 évvel ezelőtt egy Kaszaperhez tartozó tanyán született. S akik azt követően elkerülnek, vallják, később annál fontosabbá válik számukra a szülőhely.

– Így történt ez Marika nénivel is. 2021-ben egy szép templomi textilegyüttest ajándékozott Kaszaper egyházközségének, ahol 65 évvel korábban, kimondta a boldogító igent annak az akkori fiatalembernek, akivel a mai napig házasságban élnek. Most boldog, mert erre a kiállításra, a szülőfalujába elhozhatta a maga alkotta kincseit. Marika néni korán megismerkedett a fonás, szövés és hímzés szépségeivel – mint ahogy annak idején a kortársai is tették –, de tudatosan csak később, felnőttként fordult a kézművesség felé. A teljes kibontakozás a boldog nyugdíjas években következett be. A hímzés, a csipke, a gyöngy szerelmese lett. Beleálmodta és álmodja ma is gondolatait, és tehetségével, keze munkájával a holt anyag élővé válik, alkotás születik belőle. Aktívan részt vállalt az egyes tájegységek textilkincseinek a feldolgozásában, de fő tevékenysége a Békés megyei hímzések felkutatása köré fonódott. Elsősorban békési, berényi, tótkomlósi, szarvasi színes- és fehér mintákat dolgozott fel, de szívesen barangolt a teljes Kárpát-medence hímzőkultúrájában, amelynek egyik gyöngyszeme az úri hímzés. Munkáira az egyszerűség és a visszafogottság a jellemző. A mintakincsben szigorúan őrzi a hagyományt. Az alkalmazott alapanyagok, és a felhasznált motívumok harmóniája eredményezi, hogy olyan alkotások kerülnek ki a keze alól, amelyek a mai kor követelményének megfelelnek, így a modern lakások használati darabjaivá válnak.

Marika néni (középen) visszatért szülőfalujába, s elhozta, megmutatja kézimunkáit. Fotó: Facebook

A megnyitón elhangzott az is, hogy Marika néni a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kiemelkedő személyisége. Közösségi és közösségformáló egyéniség. A mesterségét, a tudását köszönetvárás nélkül, hitből, szakmai szeretetből és a népművészet iránti alázatból végezte és végzi.

– Egy ilyen ünnepi pillanatban, mit kívánhatunk az idős, de lelkében fiatal alkotónak? Talán azt, hogy még sokáig maradjon meg nekünk, a lényével, a munkáival hirdesse, hogy így is lehet, hogy így érdemes élni az életet – tette hozzá gondolatai zárásaként Pál Miklósné.

Balról Raffai Mihályné Marika néni Fotó: Facebook

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában