Szél

dr. Nagy Szilvia

Partot ért a Milton Floridában. Az elmúlt napok az evakuálásról, a házak megerősítéséről szóltak azon a vidéken. A 250-260 kilométeres szél ellen sokan bedeszkázták ablakaikat, volt, aki egyenesen kipányvázta az otthonát. A helyiek a gyakori hurrikánok miatt már rutinosak, de van, amihez képtelenség hozzászokni.

Hálát adok az égnek, hogy nekünk nem kell ilyesmit átélnünk. A Miltont az évszázad viharának nevezik, ami megrémíti az ott élőket. Megdöbbenve olvastam: már a hurrikánnal kapcsolatban is terjednek az összeesküvés-elméletek, sőt, több amerikai meteorológust meg is fenyegettek. Azzal vádolják őket, hogy a kormánynak, esetleg más szervezetnek dolgoznak, űrlézerek segítségével indukálják a viharokat, szándékosan változtatják meg az időjárást.

Tudatlanság? Teljes bizalomvesztés? Elhatalmasodott szorongás? Nem tudni pontosan mi áll a háttérben. A téves információk, konteók általában akkor árasztják el a közbeszédet, amikor az emberek nem találnak magyarázatot valamilyen történésre, amikor erősen szoronganak, tehetetlenek, bizonytalanok. A világ működését próbálják megérteni, miközben eltölti őket az elementáris gyanakvás.

Utóbbi azért annyira nem lep meg: tény, legújabban a különféle összeesküvés-elméletek az információs hadviselés erőteljes eszközeivé váltak. Félek, hogy a tömegek elbizonytalanítása, összezavarása, a valódi, ellenőrizhető hírek leigázása túl messzire vezet. Ezt kéne, hogy elfújja a szél az otthonok helyett.