A bíró ténykedéséről beszélt

2024.06.20. 09:26

Cenzúra: az UEFA törölt egy részt Rossi nyilatkozatából

Marco Rossi dühös volt a mérkőzés után, az olasz szakember a németek szabálytalan góljáról is elmondta őszintén a véleményét, szerinte az, ahogy a házigazdák nyertek, az tisztességtelen volt. Érdekes, hogy az UEFA oldalán kiszedték a magyar szövetségi kapitány nyilatkozatából azt a részt, ahol a játékvezető ténykedéséről beszélt.

Ilkay Gündogan és Willi Orbán

Forrás: AFP

Fotó: Christian Charisius

Követtünk el néhány hibát, de ez előfordul a futballban, lehet hibázni. Főleg ha olyan csapatok, mint Németország és más világklasszis csapatok jobban játszanak, mint mi. Korábban is mondtam, hogy Németország a legnagyobb esélyes az Eb-n. Az előző meccshez képest dolgoztunk a taktikánkon és a hozzáálláson, a játékosaim pedig elég jól reagáltak, és büszke vagyok a teljesítményükre. Németország ellen nem szégyen kikapni. Néhány pillanatban szerencsétlenek voltunk

– olvasható Rossi nyilatkozta az UEFA honlapján.

Egészen döbbenetes, hogy az európai szövetség hogyan söpörte szőnyeg alá a holland bíró erősen kifogásolható döntését – lényegében úgy csinált, mintha meg sem történt volna

– írja az Origo.

Euro 2024: Germany - Hungary
Marco Rossi a németek elleni Eb mérkőzésen
Fotó: Christian Charisius / Forrás: AFP

Pedig Marco Rossi kettős mércéről beszélt a németek elleni 2-0-s vereség után, amikor a játékvezető ténykedése került szóba, szerinte a holland Danny Makkelie nagy hibát követett el, amikor nem fújta le Gündogan Orbán elleni lökését az első gól előtt

 – írta meg a Magyar Nemzet.

Ugyanis az első német gólt egy mérkőzést befolyásoló hiba előzte meg: a holland játékvezető, Danny Makkelie még csak nem is ellenőrizte a VAR döntését, miután Ilkay Gündogan ellökte Willi Orbánt, s az ezt követő kavarodás után született a házigazda vezető találata. 

Vérlázító, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján semmit sem írnak a vitás esetről – vagyis olyan, mintha semmi sem történt volna. A mérkőzést nagyban befolyásoló hibáról mindössze annyit írnak:

Úgy tűnt, Orbán kezeli a helyzetet, de aztán elesett, Németország pedig átvette a vezetést, miután Gündogan visszajátszotta a labdát Musialának, aki közelről betalált, és ezzel ő az első játékos, aki már két gólt szerzett az Eb-n

– olvasható a szövetség oldalán. Vagyis az UEFA szerint a magyar csapat 186 centis, csaknem 90 kilós védője csak úgy magától elesett.

Nagy Ádám kérdőre vonta a játékvezetőt

Abban mindenki egyetértett, hogy az első német gól előtt szabálytalankodtak Willi Orbán ellen, Nagy Ádám szerint ez döntően befolyásolta a meccset. A középpályás szerint arrogánsak voltak a bírók, a holland pedig azt mondta, váll a váll ellen volt, ami nem igaz – adta hírül az Origo.

Orbán szerint a németek messze juthatnak

Willi Orbán, a magyar labdarúgó-válogatott védője szerint a német csapat „nagyon erős”, ezt megmutatta a szerdai, magyarok elleni 2–0-s győzelem is az Európa-bajnokságon.

Úgy látom, hogy Németország messzire juthat az Eb-n

– nyilatkozott az RB Leipzig játékosa.

Hozzátette, a németek házigazdaként eleve favoritnak számítottak, ráadásul Julian Nagelsmann szövetségi kapitány – aki Lipcsében volt Orbán edzője – jól felépítette a csapatot. A 31 éves védő szerint a németek remek felállásban játszanak, és jól alkalmazzák a letámadást is, de úgy vélte, a kieséses szakaszban egy kis szerencsére is szükségük lesz.

Euro 2024: Germany - Hungary
Ilkay Gündogan ellökte Willi Orbánt
Fotó: Marijan Murat / Forrás: AFP

Orbán a szerdai meccsről kijelentette, 

Ilkay Gündogan szabálytalankodott vele az első gól előtt, ezért a bíró hibázott, amikor megadta a találatot.

A németek világbajnok labdarúgója nem látott szabálytalanságot

A német ARD televízió kommentátora, Alexander Bommes sem volt biztos benne, hogy az első félidő közepén helyes döntés született-e, de a németek világbajnok labdarúgója, Bastian Schweinsteiger egészen másként látta a dolgokat, emiatt kisebb vita alakult ki a műsorban. Az Európa-bajnokságon szakértőként tevékenykedő német legendának egyértelmű véleménye volt a jelenetről.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Bastian Schweinsteiger
Fotó: Tobias Schwarz / Forrás: AFP

„Ez benne van a futballban, semmi nem történt. Test test elleni küzdelemben Orbán elvesztette az egyensúlyát, de Ilkay Gündogan nem bántotta, nem találta el a lábát. Ez nem volt szabálytalan” – reagált az esetre a Bayern München és a Manchester United korábbi középpályása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában