Csorvás

2024.06.25. 19:49

Elítélték a biciklist, aki hasba rúgott egy polgárőrt azért, mert rászólt

Azért rúgott hasba egy 54 éves polgárőrt egy 37 éves csorvási férfi, mert rászólt, hogy a zebrán nem szabad kerékpározni. Abban, hogy ez a figyelmeztetés miként hangzott el, nem értettek egy a polgárőr és a férfi a Békéscsabai Járásbíróságon, ahol a vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a minap.

Licska Balázs

Azért rúgta hasba a polgárőrt a férfi, mert az egyenruhás rászólt, hogy nem szabad a zebrán biciklizni. Illusztráció: Shutterstock

A polgárőr, a sértett egy meghirdetett program részeként segítette a Rákóczi és a Petőfi utca kereszteződésében lévő zebránál azt, hogy a csorvási általános iskolába igyekvő gyermekek és szüleik biztonságosan áthaladhassanak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Január 29-én a vádlott kerékpárral érkezett, a csomagtartón ült a gyermeke, és a vádirati, majd az ítéleti tényállás szerint szabálytalanul áttekert a zebrán. A polgárőr emiatt rászólt. A 37 éves csorvási férfi ettől dühös lett, letette a bicaját, visszament, és hasba rúgta a sértettet, aki ettől hanyatt esett, azonban nem sérült meg. 

polgárőr, kerékpározás, hasba rúgta, bíróság
Azért rúgta hasba a polgárőrt a férfi, mert az egyenruhás rászólt, hogy nem szabad a zebrán biciklizni. Illusztráció: Shutterstock

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak

A vádlott ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emeltek vádat a Békéscsabai Járási Ügyészségen, felfüggesztett szabadságvesztést indítványozva.

Trágár módon beszélt a polgárőr a férfi szerint

A férfi a korábban a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen és tárgyaláson azt mondta, hogy 

  • nem is biciklizett át a zebrán;
  • a polgárőr trágár módon beszélt a 8 éves kislánya előtt, hogy miért mennek át, amikor ő nem adott rá engedélyt, ezen háborodott fel és emiatt ment vissza;
  • és mivel a polgárőr nem reagált semmit sem, felhúzta magát, azonban nem megrúgta, hanem csak megtolta a lábával az egyenruhást, aki elesett.

A polgárőr azt mondta, nem beszélt csúnyán

Az 54 éves polgárőr a minap tartott tárgyaláson másként emlékezett a történtekre. A sértett azt állította, hogy

  • a férfi a kerékpárt hajtva ment a zebrán, ezért szólt rá, és amikor rászólt, a férfi le is szállt;
  • nem beszélt csúnyán, a trágár beszéd nem a kenyere, egyébként pedig akik ismerik, tisztában vannak azzal, hogy birkatürelme van;
  • és bár mondott valamit neki a férfi, nem figyelt rá, nem foglalkozott vele, mert a forgalmat és a többi érkezőt nézte, és a férfi szinte rögtön rúgott is, ettől esett el.

A férfi kislánya is látta a rúgást

Nyilatkozataik szerint a polgárőr intelme és a férfi rúgása között a vádlott – miután átment a zebrán – letámasztotta a bicaját, otthagyta mellette a kislányát, és visszament. A polgárőr vallomása szerint a rúgás apropóján a gyermek kiabált is a férfinak, hogy „Apa, ne!”. A férfi aztán bevitte az általános iskolába a kislányát, majd amikor hazafelé ment, szintén áttekert a zebrán. A vádlott azt mondta korábban: ekkor odaszólt a polgárőrnek – a csúnya beszéd miatt –, hogy illemből vehetne leckét.

Kiprovokálta magának a rúgást?

A vádlott most – hallva a polgárőr szavait a Békéscsabai Járásbíróságon – azt mondta, hogy teljes mértékben hazudik a sértett, aki ellen hamis tanúzás miatt feljelentést is tesz majd. Hozzátette, hogy hajlandó magát poligráfos vizsgálatnak alávetni. A férfi a rúgásért vállalta a felelősséget, kiemelte ugyanakkor, hogy azt szerinte a polgárőr kiprovokálta a csúnya beszédével. A sértett erre úgy reagált: nem érzi azt, hogy kiprovokálta volna a rúgást.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

A Békéscsabai Járásbíróságon a vádlottat bűnösnek mondták ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, és – 3 év próbaidőre felfüggesztve – 1 év börtönbüntetésre ítélték. A 37 éves csorvási férfit emellett kötelezték az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is. A Gyulai Törvényszéken közölték, hogy a döntés jogerős.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában