Párizs-2024

2024.06.26. 18:00

Kis híján lőttek az aranynak

Minden idők talán legnagyobb öttusázójának, a Kondoroson született Balczó Andrásnak már csak az egyéni olimpiai aranyérem hiányzott a vitrinjéből. Két (az egyénit illetően) balul sikerült olimpia után 1972-ben, Münchenben teljesült a nagy álom. Mindenki Balczó fantasztikus futására emlékszik, ám volt olyan néhány óra, amikor úgy tűnt, nagyon nagy baj lehet.

Szigeti Csaba

Balczó András lőállásban a római olimpián

A lovaglás és a vívás egészen jól ment, majd jött a lövészet, ahol a szovjet Onyiscsenko 197, Balczó 192 körrel zárt. És jött a dráma. A harmadik tusa húsz lövésből állt, és minden egyes lövészet között három-három másodpercnek kellett eltelnie. Balczó – állítólag – a harmadik sorozatban elsőre nem lőtt, majd harmadszorra kétszer is tüzelt a lövészetét felügyelő versenybíró szerint. A magyar öttusázó eljött a lőtérről, amikor kapta a hírt, hogy a szabálytalanság miatt akár ki is zárhatják. A Nemzetközi Öttusa Szövetség négy órán keresztül vizsgálta az esetet, ám miután nem talált perdöntő bizonyítékot a vétségre, helyben hagyta az eredményt. Balczót nagyon megviselték az események, a másnapi úszáskor csak a 25. helyen végzett, jócskán lemaradva legnagyobb vetélytársától. 

A 4000 méteres futást megelőzően 82 pont volt a hátránya a szovjethez képest, ez átszámítva 28 másodpercnyi különbséget jelentett. Balczó miden idők egyik legnagyobb futását produkálva ért a célba, Onyiscsenko viszont húsz perccel később fordult be a stadionba, és hét másodperc híján egy percet kapott honfitársunktól. Ekkor vált biztossá, hogy Balczó András, minden idők legnagyobb öttusázójaként öt egyéni világbajnoki cím után egyéni olimpiai bajnoknak is mondhatja magát. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában